За Нас
Медиите за нас
 • Ръководителят на Лабораторията по киберсигурност на София Тех Парк д-р Георги Шарков:Бързото разпространение на компютърните вируси се дължи на това, че не са обновявани системите

БНТ,  28 юни 2017 г. Целият репортаж можете да видите ТУК  
 • Изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Асен Ненчев пред Bloomberg TV за развитието на научно-технологичния парк, за плановете за бъдещо развитие и приоритетите на ръководството

  b5e90a32ef55e34b037c0fda8372eb0a

Bloomberg TV, 26 юни 2017 г. Цялото интервю можете да видите ТУК

 • Нова ТВ: За успешен старт: Обучават младежи как да избират бъдещата си професия

70 ученици от цялата страна ще търсят своята успешна кариера. В столичния „Тех парк” подбраните от организацията „Джуниър Ачийвмънт” деца участват в уникална по рода си образователна програма за намаляване на броя на икономически неактивните младежи у нас.

Учениците са избрани от общо 500 свои връстници от 7 града в страната. Населените места са с изключително висок ръст на млади хора, които не виждат перспектива в живота.

В програмата участват и водещите на предаването „Комбина”  - Галя Щърбева и Лора Крумова, които представят журналистическата професия.

Нова телевизия, 24 юни 2017 г. Целият репортаж можете да видите ТУК

 • БНР: Авторитетни бизнесмени, учени и иноватори ще участват в Бизнес съвета на София Тех Парк

IMG_9700 - Copy

Предаването на БНР "Нашият ден практично" на програма "Христо Ботев" се излъчи директно от сградата на Инкубатора на София Тех Парк. В предаването участваха изпълнителният директор Асен Ненчев, председателят на СНИРД проф. Марин Христов, както и учените от Лабораторния компрекс- проф. Ана Пройкова, ръководител на Лабораторията по високопроизводителни изчисления и ръководителят на научната програма в лаборатория Биоинфотех д-р Борис Киров. В репортаж беше представен и бизнес Инкубатора на парка.

БНР, 9 юни 2017 г. Целото предаване можете да чуете ТУК

 • OFFNеws: Ученици от цял свят се състезаваха с роботи в София (видео)

София стана домакин на поредното издание на Botball - надпревара на роботи, изцяло дело на ученици. Условието на състезанието е машините да са изградени и програмирани да маневрират без необходимостта от дистанционно управление.

Тазгодишното издание се проведе за първи път в България и в него взеха участие и два български отбора - от Технологичното училище "Електронни системи" и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Наука OFFNews, 28 април 2017 г. Целият материал с видео можете да видите ТУК

 • Знанията - генератор на иновации- интервю на ръководителя на Лабораторията за високопроизводителни изчисления на София Тех Парк проф. Ана Пройкова

Bloomberg TV Bulgaria, 17.03.2017 г. Цялото интервю  можете да видите ТУК
 • Там, където науката и бизнесът се срещат- интервю на Юлиън Робъртс, Imperial College London и Малкъм Пери, Surrey Research Park, участници в инавоционен форум организиран от посолството на Великобритания и София Тех Парк

Bloomberg TV Bulgaria, 14.03.2017 г. Цялото интервю  можете да видите ТУК
 • „София Тех парк“: „Уолтопия“ не изпълни договорите си- интервю на изпълнителния директор на научно-технологичния парк Иван Симеонов пред bTV

bTV, 13 март 2017 г. Цялото интервю можете да видите ТУК
 • Европа въвежда правила за киберсигурност - репортаж на БНТ с участие на експерти от Лабораторията по киберсигурност на София Тех Парк

Европа въвежда правила за киберсигурност, които ще важат за всички фирми с повече от 40 служители от догодина. Така всяка фирма ще трябва да премине през тест за сигурност и след като получат препоръки да подобри системите си за сигурност, така че да има сигурна защита.В "София Тех Парк" има лаборатория, която следи киберзаплахите в световен и национален мащаб. Най-модерното хакване е чрез монтиране на чипове в различни стоки на дребно. В един определен момент те се активират, пренасочват огромно количество информация към даден сайт, претоварват го, той се срива и докато се ремонтира хакери източват данни.След 2018 всички фирми с над 40 служители трябва да се сертифицират за киберсигурност. Санкциите са солени.

Явор Георгиев - експерт в лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк": Наблюдават се атаки, които идват, маратонки, които идват от хладилници и последната по-голяма атака,която бе организирана в киберпространството, бе организирана чрез видео камери.
Явро Папазов - експерт в лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк": Ако българска компания не изпълни изискванията, поставени от ЕС, това, което следва като санкция може да бъде изключително тежко, например - до 10 млн. евро и до 2% от оборота за предходната година.
БНТ, 2 март 2017 г. Материалът, излъчен в емисиите "По света и у нас", можете да видите ТУК
 • Да разрушим цветовите ограничения- репортаж на БНТ от сграда "Инкубатор" на "София Тех Парк" и офиса на стартиращата компания за иновативни бои- "Ескрео"

БНТ, 16 февруари 2017 г. Материалът, излъчен в емисията "По света и у нас" в 18.00 часа, можете да видите ТУК, след 26-та минута.

 • Репортаж на БНТ от Лабораторния комплекс в "Научно-технологичния парк": Ще имат ли граждански права роботите?

  Роботът няма работно време. Роботът не спазва кодекса на труда. Роботът не се уморява. И ще дойде време, в което роботът ще бъде незаменим помощник на човека.

  БНТ, 12 януари 2017 г. Целият репортаж можете да видите тук.

 • София Тех Парк - място за бизнес отскок

сп. "Иноватор", 10 януари 2017 г. Повече можете да намерите ТУК
 • Репортаж на БНТ от лабораторията по Киберсигурност на "София Тех Парк": Как можем да се предпазим от фалшиви новини?

  Новите технологии променят света ни ежедневно. Онова, което допреди само няколко години изглеждаше научна фантастика, днес вече е реалност. Физическият и виртуалният свят се смесват все повече. Всеки гледа, слуша и чете каквото, когато ,както иска. Виртуална и добавена реалност, холограми, виртуални асистенти ни въвличат все повече в друг свят, колкото различен, толкова и еднакъв с нашия. Медиите трябва да наваксват в ера, в която всеки е автор на съдържание. Това, обаче, крие и опасности. Все повече кибер атаки, все повече фалшиви новини. Можем ли да се предпазим, така че да правим разлика между факта и измислицата?

  БНТ, 31 декември 2016 г. Целият репортаж можете да видите ТУК.
   

  Репортаж на БНТ от "София Тех Парк": Лаборатория за виртуална реалност пресъздава опасни ситуации

  Въпреки неприятните прогнози, новите технологии ще създадат нашето бъдеще. В една такава лаборатория за виртуална реалност отиваме сега. Тя е в "София Тех Парк". В нея могат да се проектират и разиграват опасни ситуации и да създават в 3D проектите на бъдещето. Лабораторията разполага с най-висок клас оборудване.

  БНТ, 29 декември 2016 г. Целият репортаж от лабораторията по Виртуална реалност на научно-технологичния парк можете да видите ТУК.

  Изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Елица Караджова за партньорството със стартиращите компании и развитието на екосистемата в научно-технологичния парк пред "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

  e2e81b949cb44db89362f54a0fb082bc

  Bloomberg TV Bulgaria, 09.11.2016 г. Цялото интервю с Елица Караджова можете да видите ТУК.

  Изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Елица Караджова пред в. "24 часа": “София Тех Парк” ще печели от наука след 5 г.

  Eli1 - Copy
в. "24 часа", 7 ноември 2016 г.  Цялото интервю можете да прочетете ТУК
 • "24 часа": "София Тех Парк" - бъдещето за българската икономика (видео)

.

Видео Десислава Кулелиева

24chasa.bg, 18.07.2016 г. Цялата публикация можете да прочетете ТУК.

.

 • Изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Йолиан Иванов пред в. "24 часа": “Майкрософт” ще прави иновационен център в България

.

yolian-24-chasa

в. "24 часа", 28.05.2016 г. Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

.

 • Изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Елица Панайотова за предстоящото откриване на научно-технологичния парк в София пред Bloomberg TV Bulgaria

  bloomberg-tv-photo

  Bloomberg TV Bulgaria, 25.11.2015. Цялото интервю с Елица Панайотова можете да намерите ТУК.

 • Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи възможностите, които предлага научно-технологичният парк, пред китайски инвеститори

  Trud.bg, 24.11.2015. Целия материал можете да намерите ТУК.

 • Искаме да направим българската икономика по-иновативна

  Капитал Daily, 16.11.2015. Цялото интервю с Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк" АД, можете да прочетете ТУК.

  capital-daily-elitsa-panayotova
 • Нужно е по-дълго време, за да дойдат резултатите от "София тех парк"

  Капитал Daily, 11.11.2015. Цялото интервю с д-р Ча Донг Ким, директор на корейската технологична фондация Innopolis, можете да намерите ТУК.

  capital-daily-kim
 • Sofia Tech Park: Innovation Hub in South Eastern Europe

  Startup Commons, 12.05.2015. Част 1. Част 2.
 • Nurturing Start-Up Culture in the Lower-Cost Balkans

www.nytimes.com, 07.12.2014

"Sofia is building a €50 million technology park — also with funding from Brussels — to link local businesses and universities and foster innovation. President Rosen Plevneliev of Bulgaria declared at a groundbreaking ceremony in July that it would be “the heart of start-up culture” in the country."

Пълната статия може да прочетете ТУК
 • България има талант, който поставен в правилната среда, постига успехи

Economy.bg, 11.08.2014 г.   Статия и видеорепортаже може да намерите ТУК

m_vlcsnap-2014-08-11-14h14m25s255-3107887bf8

 • "Уолтопия" ще инвестира 15 млн. лв. в научно-изследователски и развоен център

Computerworld, 30.07.2013 г.   Статията можете да прочетете ТУК

computerworld

 • Първите трима обитатели на "София тех парк"

Вестник Капитал, 28.07.2013 г. Статията можете да прочетете ТУК

capital

 • Двама искат място в “София Тех Парк"

в-к "Стандарт", 27.07.2013 г. Статията четете ТУК

standart

 • "София тех парк" - мястото за среща на бизнеса и науката

Материал във вестник "Строителство Градът", 22.04.2013 Четете тук

stroitelstvo

 • София Тех Парк подпомага младия изобретател Любомир Янчев

Материал в Капитал LIGHT, 28.04.2013. Четете тук.

zx320y320_2049093

 • Eлица Панайотова: В "София тех парк" ще се раждат и развиват идеи

Интервю в Дарик радио, 25.04.2013. Прочетете тук.

ElitsaPanayotovaDarik

 • София Тех Парк демонстрира "умна къща"

Статия в Stroi Media, 10.05.2013 г. Прочетете тук

DSC_8546