За Нас
Предстоящо

София Тех Парк организира Ден на отворени врати в научно-технологичния парк

IMG_9700 - Copy

„София Тех Парк“ АД организира за втори пореден път Ден на отворени врати в научно-технологичния парк. Събитието ще се състои по традиция последнията петък на месеца- 26 май 2017 г., от 10.00 часа до 16.00 часа.

Посетителите ще могат да разгледат и да се запознаят с работата на четири от 11-те отделни високотехнологични звена на Лабораторния комплекс на парка. В сграда Инкубатор ще се запознаят с възможностите, които предоставя парка в подкрепа на стартиращите компании, малкия и среден бизнес. Всеки ще може да получи информация за иновативния бизнес на партньорите на София Тех Парк, които вече работят и развиват свои идеи в Инкубатора.

Като част от Деня на отворени врати екипът на „София Тех Парк“ АД организира и информационните турове из научно-технологичния парк, които ще започнат от фоайето на сграда Инкубатор с начални часове - 11.00 часа, 13.00 часа и 15.00 часа.  В обиколките ще се включат и представители на ръководството на „София Тех Парк“ АД.

Партньор на инициативата за отворени врати е Unicredit Bulbank. В своя офис в Инкубатора, от 10.00 часа до 16.00 часа, представители на финансовата институция ще информират за възможностите за финансиране на стартиращ бизнес.

Индивидуалните посещения в Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк ще се проведат по следния предварителен график:

10:00 – 13:00 - "In Vitro" лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност

12:00 – 15:00 – Лаборатория по киберсигурност

13:00 – 16:00 – Лаборатория "Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и In Silico дизайн"

13:00 – 16:00 – Лаборатория за високопроизводителни изчисления

Европейски кръг на световното състезание за роботи BotBall ще се проведе в София Тех Парк

Официалeн кръг на световноизвестното състезание за роботи BotBall ще се състои от 8.00 часа до 11.00 часа в петък, 28 април 2017 г., в сграда Експериментариум на София Тех Парк. Над 200 ученици и студенти, групирани в 43 отбора от 10 държави, сред които Албания, Австрия, Белгия, Иран, Кувейт, Малта и Полша, ще демонстрират възможностите на своите роботи пред експертно международно жури.

20170424_134520

България е представена от два ученически отбора от Технологичното училище "Електронни системи" и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". След финалите на BotBall ще се състои церемония по награждаване на победителите.

От началото на седмицата Експериментариума на София Тех Парк е домакин на шестата Европейска конференция по образователна роботика (ECER 2017) и на Международна конференция Роботика в Образованието (RiE 2017). Форумите дават възможност на участниците да представят пред водещи изследователи в областта своите открития и да обсъдят бъдещи идеи и проекти. Събитията събраха научната общност в областта на роботиката и образованието по STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) от цял свят.

Координатор на форума за България е Европейския Софтуерен Институт – Център Източна Европа, в партньорство със София Тех Парк и съвместно с европейския организатор на конференцията – Практическия институт по роботика в Австрия (Practical Robotics Institute of Austria - PRIA).

София Тех Парк ще обмени опит и възможности за партньорство с представители на китайския бизнес

Представители на българския и китайския иновативен бизнес ще обсъдят на форум в София Тех Парк възможностите за партньорство и реализирането на съвместни проекти. Събитието ще се състои на 26 април 2017 г. от 9.30 часа в Лабораторния комплекс, ет 1 на научно-технологичния парк. На форумът ще присъстват посланикът на Китай в България н.пр. Джан Хайджоу, изпълнителният директор на София Тех Парк Асен Ненчев, представители на Министерството на икономиката и бизнес общността.

В рамките на форума ръководството на София Тех Парк и представители на един от най-големите научно-технологични паркове  Zhongguancun Science Park Пекин ще обменят опит в областта на управлението на научно-технологичните паркове, развитието на стартиращия бизнес и комерсиализирането на научните постижения.

Форум „TREND: Идеалният дом на бъдещето” в София Тех Парк

Дискусия „TREND: Идеалният дом на бъдещето” ще се състои на 24 април 2017 г. от 16.00 часа в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. Форумът е организиран от в. „24 часа“ и сп. „Идеален дом“. Партньор на събитието е София Тех Парк.

На събитието ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на града Здравко Здравков, представители на строителни компании, архитекти, дизайнери, финансови и застрахователни компании, търговски фирми и др.

На форумът ще бъдат обсъдени теми, свързани с развитието на пазара на имоти, нови тенденции в архитектурата, както и може ли да има в България Smart Cities.

На събитието ще бъдат раздадени годишните награди на сп. „Идеален дом“.

„Tech City“: Местна власт и бизнес заедно за иновации

Иновативни решения за българските общини ще предложи конференцията „Tech city – Поглед в бъдещето“, която организира на 4 април 2017 г. от 9.30 часа порталът на българските общини Кмета.bg и безплатният вестник Кмета.bg. Партньор на събитието е София Тех Парк. На форума ще се съберат представители на местната власт, кметове, шефове на общински съвети ,главни архитекти и високотехнологични компании. Ще бъдат представени и добри практики от реализирани международни проекти. Форумът ще открие кметът на София Йорданка Фандъкова. Неговото превъзходителство г-н Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Холандия в Република България, ще сподели опита на холандското правителство и местните управления в съвместната им работа с частни компании за подобряването на градската среда. Иновации за подобряване на градския живот ще бъдат представени от екипи на технологични компании като Huawei, Vivacom, MasterCard и Tickey. По време на конференцията „Tech City – Поглед в бъдещето“ Кмета.bg ще отличи общините, които работят усилено за превръщането на градовете в „умни“ и устойчиви, чрез ефективното управление на градските ресурси.

„София Тех Парк“ е партньор на конкурса на БНТ за ученическо есе „Вдъхновителите“

Финалът на Националния конкурс за ученическо есе „Вдъхновителите“ на Българската национална телевизия ще се проведе на 28 февруари 2017 г. в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“.

Научно-технологичният парк е партньор на надпреварата за млади талантливи автори, организирана от БНТ и Министерството на образованието и науката. Конкурсът беше обявен през ноември 2016 г. в информационната емисия на БНТ1 „По  света и у нас". Той даде възможност на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да участват в него с есе на тема "Вдъхновители на новото време".

В състезанието със свои авторски материали се включиха над 100 ученици от различни възрасти от цялата страна. Есетата бяха оценявани от авторитетно жури в състав: Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на „София Тех Парк“), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн"), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание"в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продуцент на „По света и у нас"- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания" - БНТ).

Официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса ще започне в 14.00 часа в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“. vdyhnoviteli-0111-277234-810x0

Първият български отбор по синтетична биология с бронзов медал от световно състезание

На 18 ноември 2016 г., петък, от 11.00 часа първият български студентски отбор по синтетична биология ще представи своя високотехнологичен проект, с който младите ни учени бяха отличени в престижното световно състезание IGЕM, провело се в края на октомври в Бостън, САЩ. Събитието ще се състои в сградата на Лабораторния комплекс на „София Тех Парк“, лаборатория „БиоИнфоТех“. На представянето ще присъстват Борис Киров, ръководител на отбора и преподавател в Техническия университет – София, и изпълнителниятдиректор на „София Тех Парк“ АД Елица Караджова.

team6

На финалния кръг на международното състезание за иновативни разработки в областта на биологията нашият отбор беше отличен с бронзов медал в категория Food and nutrition. В екипа участват студенти трети курс, възпитаници на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София и Техническия университет-София. Те се представиха успешно в оспорвана конкуренция с над 300 екипа от млади учени, представители на водещи университети от цял свят. За подготовката на първия български студентски отбор по синтетична биология „София Тех Парк“ АД предостави за ползване специализираната лаборатория „БиоИнфоТех“. Успехът на младите ни учени беше подпомогнат от много спонсори, партньори, медии, общественици и съмишленици.