За Нас
Предстоящо

Български стартъпи и учени ще обсъдят възможностите за партньорство с германския институт Фраунхофер

imagesstp-logo

Представители на българското предприемачество, академичната ни общност и на германския институт „Фраунхофер“ ще обсъдят възможностите за бизнес и научно партньорство на двудневен форум в София Тех Парк. Събитието ще се състои на 24 и 25 юли 2017 г. в сграда Инкубатор на научно-технологичния парк, Стартъп Хамбар на Джуниър Ачийвмънт България. Форумът е по инициатива на Министерство на икономиката, СТИВ Берлин, София Тех Парк и института „Фраунхофер“.

На 24 юли 2017 г. от 9.30 часа представителите на „Фраунхофер“ ще се срещнат със български стартиращи компании и ще представят пред тях възможностите за сътрудничество в областта на комерсиализацията на стоки и услуги на пазара в Германия. (Повече за събитието и форми за безплатна регистрация (в това число и one on one) можете да намерите на - http://bit.ly/2v9j7ws)

На 25 юли 2017 г. от 9.30 часа ще се проведе среща на партньорите от германския институт с български учени, инвеститори и зрели компании. Поканени да открият форума са министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. От страна на Фраунхофер ще присъства Dr. Steffen Preissler, ръководител на отдела за научен и технологичен трансфер, както и на отдела за устойчиво управление и икономика на инфраструктурата. Тема на форума ще са възможностите за партньорство и реализиране на съвместни проекти между германския институт и българските научни, обществени и бизнес институции и организации.

Ръководствата на София Тех Парк и на Сдружението за научноизследователска дейност, което управлява Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк, и представителите на „Фраунхофер“ ще имат работна среща, в рамките на която ще бъдат обсъдени конкретни инициативи за партньорство и обмяна на опит в дългосрочен план.

Fraunhofer е най-голямата общност в Европа за наука. Състои се от 69 института в цяла Германия, които са фокусирали своята дейност в различни области на приложната наука. В организацията работят над 24 500 учени и инженери. Фраунхофер партнира с бизнес мрежа, която включва повече от 60 000 компании, опериращи на пазара в Германия. Организацията има свои центрове и в други страни в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

София Тех Парк организира Ден на отворени врати в научно-технологичния парк

IMG_9700 - Copy

„София Тех Парк“ АД организира за втори пореден път Ден на отворени врати в научно-технологичния парк. Събитието ще се състои по традиция последнията петък на месеца- 26 май 2017 г., от 10.00 часа до 16.00 часа.

Посетителите ще могат да разгледат и да се запознаят с работата на четири от 11-те отделни високотехнологични звена на Лабораторния комплекс на парка. В сграда Инкубатор ще се запознаят с възможностите, които предоставя парка в подкрепа на стартиращите компании, малкия и среден бизнес. Всеки ще може да получи информация за иновативния бизнес на партньорите на София Тех Парк, които вече работят и развиват свои идеи в Инкубатора.

Като част от Деня на отворени врати екипът на „София Тех Парк“ АД организира и информационните турове из научно-технологичния парк, които ще започнат от фоайето на сграда Инкубатор с начални часове - 11.00 часа, 13.00 часа и 15.00 часа.  В обиколките ще се включат и представители на ръководството на „София Тех Парк“ АД.

Партньор на инициативата за отворени врати е Unicredit Bulbank. В своя офис в Инкубатора, от 10.00 часа до 16.00 часа, представители на финансовата институция ще информират за възможностите за финансиране на стартиращ бизнес.

Индивидуалните посещения в Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк ще се проведат по следния предварителен график:

10:00 – 13:00 - "In Vitro" лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност

12:00 – 15:00 – Лаборатория по киберсигурност

13:00 – 16:00 – Лаборатория "Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и In Silico дизайн"

13:00 – 16:00 – Лаборатория за високопроизводителни изчисления

Европейски кръг на световното състезание за роботи BotBall ще се проведе в София Тех Парк

Официалeн кръг на световноизвестното състезание за роботи BotBall ще се състои от 8.00 часа до 11.00 часа в петък, 28 април 2017 г., в сграда Експериментариум на София Тех Парк. Над 200 ученици и студенти, групирани в 43 отбора от 10 държави, сред които Албания, Австрия, Белгия, Иран, Кувейт, Малта и Полша, ще демонстрират възможностите на своите роботи пред експертно международно жури.

20170424_134520

България е представена от два ученически отбора от Технологичното училище "Електронни системи" и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". След финалите на BotBall ще се състои церемония по награждаване на победителите.

От началото на седмицата Експериментариума на София Тех Парк е домакин на шестата Европейска конференция по образователна роботика (ECER 2017) и на Международна конференция Роботика в Образованието (RiE 2017). Форумите дават възможност на участниците да представят пред водещи изследователи в областта своите открития и да обсъдят бъдещи идеи и проекти. Събитията събраха научната общност в областта на роботиката и образованието по STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) от цял свят.

Координатор на форума за България е Европейския Софтуерен Институт – Център Източна Европа, в партньорство със София Тех Парк и съвместно с европейския организатор на конференцията – Практическия институт по роботика в Австрия (Practical Robotics Institute of Austria - PRIA).

София Тех Парк ще обмени опит и възможности за партньорство с представители на китайския бизнес

Представители на българския и китайския иновативен бизнес ще обсъдят на форум в София Тех Парк възможностите за партньорство и реализирането на съвместни проекти. Събитието ще се състои на 26 април 2017 г. от 9.30 часа в Лабораторния комплекс, ет 1 на научно-технологичния парк. На форумът ще присъстват посланикът на Китай в България н.пр. Джан Хайджоу, изпълнителният директор на София Тех Парк Асен Ненчев, представители на Министерството на икономиката и бизнес общността.

В рамките на форума ръководството на София Тех Парк и представители на един от най-големите научно-технологични паркове  Zhongguancun Science Park Пекин ще обменят опит в областта на управлението на научно-технологичните паркове, развитието на стартиращия бизнес и комерсиализирането на научните постижения.

Форум „TREND: Идеалният дом на бъдещето” в София Тех Парк

Дискусия „TREND: Идеалният дом на бъдещето” ще се състои на 24 април 2017 г. от 16.00 часа в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. Форумът е организиран от в. „24 часа“ и сп. „Идеален дом“. Партньор на събитието е София Тех Парк.

На събитието ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на града Здравко Здравков, представители на строителни компании, архитекти, дизайнери, финансови и застрахователни компании, търговски фирми и др.

На форумът ще бъдат обсъдени теми, свързани с развитието на пазара на имоти, нови тенденции в архитектурата, както и може ли да има в България Smart Cities.

На събитието ще бъдат раздадени годишните награди на сп. „Идеален дом“.

„Tech City“: Местна власт и бизнес заедно за иновации

Иновативни решения за българските общини ще предложи конференцията „Tech city – Поглед в бъдещето“, която организира на 4 април 2017 г. от 9.30 часа порталът на българските общини Кмета.bg и безплатният вестник Кмета.bg. Партньор на събитието е София Тех Парк. На форума ще се съберат представители на местната власт, кметове, шефове на общински съвети ,главни архитекти и високотехнологични компании. Ще бъдат представени и добри практики от реализирани международни проекти. Форумът ще открие кметът на София Йорданка Фандъкова. Неговото превъзходителство г-н Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Холандия в Република България, ще сподели опита на холандското правителство и местните управления в съвместната им работа с частни компании за подобряването на градската среда. Иновации за подобряване на градския живот ще бъдат представени от екипи на технологични компании като Huawei, Vivacom, MasterCard и Tickey. По време на конференцията „Tech City – Поглед в бъдещето“ Кмета.bg ще отличи общините, които работят усилено за превръщането на градовете в „умни“ и устойчиви, чрез ефективното управление на градските ресурси.

„София Тех Парк“ е партньор на конкурса на БНТ за ученическо есе „Вдъхновителите“

Финалът на Националния конкурс за ученическо есе „Вдъхновителите“ на Българската национална телевизия ще се проведе на 28 февруари 2017 г. в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“.

Научно-технологичният парк е партньор на надпреварата за млади талантливи автори, организирана от БНТ и Министерството на образованието и науката. Конкурсът беше обявен през ноември 2016 г. в информационната емисия на БНТ1 „По  света и у нас". Той даде възможност на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да участват в него с есе на тема "Вдъхновители на новото време".

В състезанието със свои авторски материали се включиха над 100 ученици от различни възрасти от цялата страна. Есетата бяха оценявани от авторитетно жури в състав: Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на „София Тех Парк“), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн"), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание"в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продуцент на „По света и у нас"- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания" - БНТ).

Официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса ще започне в 14.00 часа в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“. vdyhnoviteli-0111-277234-810x0

Първият български отбор по синтетична биология с бронзов медал от световно състезание

На 18 ноември 2016 г., петък, от 11.00 часа първият български студентски отбор по синтетична биология ще представи своя високотехнологичен проект, с който младите ни учени бяха отличени в престижното световно състезание IGЕM, провело се в края на октомври в Бостън, САЩ. Събитието ще се състои в сградата на Лабораторния комплекс на „София Тех Парк“, лаборатория „БиоИнфоТех“. На представянето ще присъстват Борис Киров, ръководител на отбора и преподавател в Техническия университет – София, и изпълнителниятдиректор на „София Тех Парк“ АД Елица Караджова.

team6

На финалния кръг на международното състезание за иновативни разработки в областта на биологията нашият отбор беше отличен с бронзов медал в категория Food and nutrition. В екипа участват студенти трети курс, възпитаници на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София и Техническия университет-София. Те се представиха успешно в оспорвана конкуренция с над 300 екипа от млади учени, представители на водещи университети от цял свят. За подготовката на първия български студентски отбор по синтетична биология „София Тех Парк“ АД предостави за ползване специализираната лаборатория „БиоИнфоТех“. Успехът на младите ни учени беше подпомогнат от много спонсори, партньори, медии, общественици и съмишленици.