Новини
Начало » Американски експерт ще сподели опит в областта на политиките за иновации на публична лекция в София Тех Парк » 2017 » Май » Американски експерт ще сподели опит в областта на политиките за иновации на публична лекция в София Тех Парк
Американски експерт ще сподели опит в областта на политиките за иновации на публична лекция в София Тех Парк
IMG_7609copy_sm

Международно признатият учен в областта на изследването на обществените и държавни процеси, свързани с развитието на иновациите, технологиите и научно-изследователската дейност, проф. д-р Хуан Д. Роджърс ще изнесе в София Тех Парк лекция на тема „Система от политики към изграждане на национална иновационна система“.

Събитието е в рамките на инициативата Ден на отворени врати в научно-технологичния парк и ще се състои на 26 май 2017 г. от 13. 00 часа в JA Startup Hambar в сграда Инкубатор на София Тех Парк.

Лекцията е част от поредица от лекции на тема „Новата икономика на иновациите“. Организатори на срещата с проф. Роджърс са София Тех Парк, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Център „Наука, технологии, иновации“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ и Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН.

Презентацията на американския учен ще представи принципни насоки за действия на правителствата с цел улесняване на иновациите. Проф. Роджърс ще говори за необходимостта от координирани общи, а не отделни политики, които водят към цялостно развитие на интегрираната икономическа система и до повишаване на иновативността и конкурентоспособността на фирмите. Ще бъдат показани примери на добри и не толкова добри държавни политики от различни части на света. Презентацията ще представи виждането на лектора, че иновационната политика трябва да е сложна форма на политика за човешките ресурси. Накратко, презентацията ще представи преглед на съвременната политика за иновации, особено в контекста на средните доходи и развиващите се страни.

Проф. Роджърс е преподавател и учен от департамент по Обществени науки на Технологичен институт Джорджия, Атланта, САЩ. Автор е на изследвания и разработки в областта на моделирането на процеса на научноизследователска и развойна дейност, формирането на научен и технически човешки капитал, трансфер на технологии, взаимодействието на социални и технически фактори в развитието на информационните технологии и иновациите.