Новини
Начало » Васил Караиванов: За да е успешен София Тех Парк, трябва да се обърнем към всички компании » 2017 » Юни » Васил Караиванов: За да е успешен София Тех Парк, трябва да се обърнем към всички компании
Васил Караиванов: За да е успешен София Тех Парк, трябва да се обърнем към всички компании

„Тех паркът има своя смисъл, ако се наблегне на всички компоненти в него – и инкубатора, и лабораториите, и развитието на експериментариума, който е насочен към младата публика и към организирането на научни и научнопопулярни събития. За да изпълним това и да успеем, трябва да се обърнем не само към големите или към малките компании, а към всички“. Това заяви председателят на Съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД Васил Караиванов, който участва в панел „Бъдещето на технологиите“ от икономическия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

2

Той беше категоричен, че развитието на технологиите ще помогне не само на българската икономика да поддържа темпа си на растеж, както и за повишаване на производителността, но и за решаването на проблема с демографската криза в страната. Караиванов даде пример с политиката на Израел по демографския въпрос. „В България имаме много малък дял на най-възрастното и най-младото население спрямо населението в трудоспособна възраст, докато в Израел пирамидата на половете и възрастите показва най-голям дял на децата, а след тях са хората в работоспособна възраст. Обществото издържа социално слабите групи с помощта на технологиите“, каза председателят на борда на научно-технологичния парк. Караиванов изрази надежда, че България може да успее да приложи този модел на развитие, като той трябва да започва още от детската градина и училищата, където се създава интерес към знанията, образованието и науката. „Специалистите раждат иновации и нови технологии. Смятам, че и технологиите помагат и на най-младите да пораснат по-бързо“, заяви Караиванов.