Новини
Начало » Европейска делегация посети София Тех Парк » 2017 » Декември » Европейска делегация посети София Тех Парк
Европейска делегация посети София Тех Парк

Европейска делегация посети София Тех Парк и се запозна с постигнатото до момента по изпълнението на проекта за първия в България научно-технологичен парк, който се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на ЕС, както и с основните проекти, задачи и цели на лабораторията по киберсигурност на парка.

Визитата беше в рамките на програмата на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза, който се състоя в столицата под егидата на Министерство на външните работи. По-рано заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева представи пред делегацията приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, сред които е и дигитализацията на Европейския съюз.

IMG_5862

Пред държавните и генерални секретари на страните членки ръководството на София Тех Парк разказа за основните звена в научно-технологичния парк – бизнес Инкубатор, иновационен форум „Джон Атанасов“, Лабораторен комплекс с 11 отделни научни звена, както и зони за бъдещо развитие. Екипът посочи, че паркът е открит в края на 2015 г. и се намира все още в своя начален етап от развитие, но вече е постигнат напредък по отношение на създаването на синергия между основните компоненти – предприемачество, наука, образование. Бяха изтъкнати и основните области за работа на парка- ИТ, зелена енергия и науки за живота.

IMG_5878

Делегацията получи информация и за основните цели и задачи на лабораторията по куберсигурност на парка. Ръководителят на научното звено д-р Георги Шарков обясни на представителите на страните от ЕС, че акцентът в работата на лабораторията е да подпомага бизнеса и икономиката, където се раждат иновациите и се създават стоки и услуги с добавена стойност. Експертите на специализираното звено на парка работят и за развитие на българското законодателство в областта на киберсигурността, в подкрепа на институции, координиращи дейностите по превенция в тази област, както и за постигането на нови научни постижения в сектор ИТ.