Новини
Начало » Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика » 2017 » Септември » Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика
Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Младите ни програмисти спечелиха един златен, пет сребърни и два бронзови медала от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, която се проведе от 7 до 13 септември у нас. София Тех Парк беше партньор на събитието и домакин на двата състезателни дни от програмата на надпреварата, които се проведоха в иновационния форум „Джон Атанасов“ на научно-технологичния парк.

IMG_5548

По регламент страната ни се представи с два отбора. Златното отличие беше за Мартин Копчев от Габрово. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15 години и половина и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Първите си отличия от математически турнири печели когато е четвърти клас.

Сребърни завоюваха петима български участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгнаха Георги Петков от Варна от първия ни отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория. С това отново България затвърди позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране при младежите.

Общо 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала бяха връчени на участниците в олимпиадата от 22-те страни членки на Съвета на Европа по време на заключителната церемония, която се проведе във вторник вечерта в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Със злато бяха отличени и Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

Сребърни медали спечелиха още Даниил Осташев, Назарий Денха и Максим Никитенко от Украйна, Тибериу-Йоан Мушат, Георге-Александру Репеану и Матех-Михай Мирица от Румъния, Теймураз Толорая и Йоане Капанадзе от Грузия, Федор Куянов от Русия, Анастасиос Панагопулос от Гърция, Хараламбос Георгиу от Кипър и Патрик Павич от Хърватия.

Бронзови медалисти от eJOI са -  Дориян Лендвай и Юджин Бошняк от Хърватия, Еруин Денг и Грегоар льо Кор от Франция, Миколай Волински, Миколай Булге, Доминик Возезак и Кшиштов Олечничак от отбора на Полша, Самвел Андреасян от Армения, Абуталиб Намазов от Азербайджан, Виктор Мелинсеану от Молдова,  Андрес Алуметс от Естония, Георги Кобакиа от Грузия, Велико Радич и Алекса Миликович от Сърбия, Адмир Затега от Босна и Херцеговина, Дариян Шекеров от Македония, Евангелос Пипис от Гърция, Анна Лили Хорват и Марсел Балаш Ковач от Унгария,  Панайотис Катсимикос от Гърция и Христос Фалас от Кипър.

eJOI Contest Day 2 (1)

Организатори на олимпиадата бяха проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в Шумен, Алексей Христов, председател на Управителния съвет на  Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН и президент на софтуерната компания „Мусала Софт“. Проф. Манев бе изпран за първия президент на eJOI. Олимпиадата се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Следващата страна домакин на олимпиадата ще е Русия, чиито екип беше с най-доброто отборно представяне.