Новини
Начало » Иновациите в строителството обсъдиха на форум в София Тех Парк » 2017 » Април » Иновациите в строителството обсъдиха на форум в София Тех Парк
Иновациите в строителството обсъдиха на форум в София Тех Парк

Нови тенденции и иновации в строителството бяха обсъдени на форум „TREND: Идеалният дом на бъдещото“, организиран от в. „24 часа“, сп. „Идеален дом“ и Столичната община. Партньор и домакин на събитието беше София Тех Парк. Събитието събра в конферентната зала на Лабораторния комплекс кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на града Здравко Здравков, изпълнителният директор на София Тех Парк Асен Ненчев, представители на строителни компании, архитекти, дизайнери, финансови и застрахователни компании, търговски фирми и др.

На форумът бяха обсъдени теми, свързани с развитието на пазара на имоти, нови тенденции в архитектурата, както и може ли да има в България Smart Cities. Експерти на научно-технологичния парк имаха възможност да запознаят участниците с постигнатото до момента в изграждането на инфраструктурата на парка, както и с плановете за разработване на Зоните за бъдещо развитие.

Image_6188130_128

„Ако сградите в София бъдат строени със зелени покриви, това ще доведе до по-малко натоварване на канализационната система, по-малко вода за пречистване и оттам и по-ниски сметки за вода, за всички нас, защото ще намалее таксата за пречистване“, заяви арх. Здравков на форума. Според него зелените покриви имат отношение и към започналата в обществото дискусия относно високите сгради в града. Той обясни, че общината е подготвила законови промени, които ще изискват от бъдещите инвеститори да проектират постройките си така, че дъждовната вода да бъде улавяна още в рамките на имота и показа пред присъстващите различни системи за дъждовна вода от Париж, Лондон и Копенхаген. Главният архитект посочи и други предимства на зелените покриви – звукова и топло изолация, намаляване на слънцегреенето, възможност за обитаване на покривите и др. Според него трябва да се въведат стимули за инвеститорите, за да има повече сгради с озеленени покриви. Това можело да стане чрез промени в Закона за устройство на територията, в който да бъде предвиден бонус от 5% в параметрите на застрояване, ако има зелени политики в строителството. Арх. Здравков обаче беше категоричен, че озеленяването трябва да е реално, а не чрез поставяне на зелен мокет или изкуствена трева.

"Промени в Закона за застрояване на София ще въведат ограничения в параметрите на застрояването на високи сгради в столицата", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Измененията ще касаят не само височината на сградите, но и плътността на застрояване. Според арх. Здравков трябва да се определят и места в града, където ще може да се реализира високоетажно строителство, без да се пречи на изгледа към Витоша.

Image_6189329_128_0

В рамките на форума бяха раздадени за 21 –ви път годишните награди на сп. „Идеален дом“. В церемонията по награждаването участва и изпълнителният директор на научно-технологичния парк Асен Ненчев, който връчи едно от отличията на „Идеал Стандарт“.