Новини
Начало » Китайски компании с интерес към партньорство със София Тех Парк » 2017 » Април » Китайски компании с интерес към партньорство със София Тех Парк
Китайски компании с интерес към партньорство със София Тех Парк

Китайски компании в областта на иновациите и високите технологии проявяват интерес към партньорство и съвместни проекти със София Тех Парк и  стартиращите компании, които работят в Инкубатора на парка. Това стана ясно на българо-китайски бизнес форум, който се проведе в научно-технологичния парк. На събитието присъстваха посланикът на Китай у нас н. пр. Джан Хайджоу, изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД Асен Ненчев, зам.- генералният директор на Zhongguancun Science Park, г-жа Хоу Иън, представители на китайски и български високотехнологични компании.

IMG_5272

„София Тех Парк е уникално място не само за България, но и за региона с възможностите, които предоставя - осигурена е благоприятна среда, където в непосредствена близост да работят и да си сътрудничат бизнеса и науката“, заяви в приветствието си към гостите Ненчев. Той подчерта изключителната важност на партньорствата, които София Тех Парк има с български и международни институции и организации. София Тех Парк е член на Световната асоциация на научните паркове и си партнира успешно с водещи университети, бизнес клъстъри, големи международни компании, неправителствени организации и други. „Участваме активно в различни инициативи и търсим възможности за нови партньорства, от които да почерпим добри практики, с които да си сверим часовниците и да работим по съвместни проекти и инициативи“, заяви Ненчев. Той изрази увереност, че бизнес форумът е начало на ползотворно и активно сътрудничество между китайската и българската бизнес общности, които работят в областта на иновациите и високите технологии. Китайската делегация беше запозната с постигнатото до момента при реализирането на проекта за първия научно-технологичен парка в България, както и с плановете за бъдещото му развитие. Гостите разгледаха част от лабораториите на парка. Стартиращи компании от бизнес Инкубатора на София Тех Парк представиха свои продукти и услуги.

IMG_5254

София Тех Парк ще обменя опит в управлението и развитието на научно-технологични паркове с управата на първия и най-голям технологичен парк в Пекин - Zhongguancun Science Park. Z-Park е създаден през 1988 г. и вече се разпростира върху 488 кв. км. В него работят 20 000 високотехнологични и иновативни компании. „Надяваме се на сътрудничество във всички области със София Тех Парк и компаниите в него. България, като член на Европейския съюз, е подходящо място за правене на бизнес. Условията за инвестиции и партньорства са отлични“, заяви  Хоу Иън, зам.- генерален директор на Zhongguancun Science Park. Тя подчерта, че за развитие на иновативния бизнес в парка им се грижат 100 инкубатора, като българските стартъпи и зрели компании също са добре дошли там.