Новини
Начало » Майкрософт откри свой Innovation Center в София Тех Парк » 2017 » Март » Майкрософт откри свой Innovation Center в София Тех Парк
Майкрософт откри свой Innovation Center в София Тех Парк

Първият в България Innovation Center на Майкрософт беше открит официално в София Тех Парк. “Преди всичко, искам да поздравя хората и компаниите, застанали зад тази инициатива. Вярвам, че това е важна крачка в подкрепа на българските предприемачи. Тук ще се срещнат и взаимодействат бизнесът, държавата, научните и образователните институции. Ще се утвърди благоприятна среда за създаването на старт-ъп компании в сферата на информационните технологии”, заяви президентът Румен Радев в свой поздравителен адрес, който е патрон на събитието.

C53A9939

На церемонията по откриването присъстваха президентът Росен Плевнелиев, Браян Стимлър, изпълняващ длъжността заместник посланик в посолството на САЩ в България, партньорите на Майкрософт България по проекта - InterConsult Bulgaria (ICB) и Start It Smart, представители на бизнеса в България.

Microsoft Innovation Center се намира в сграда „Инкубатор“ в София Тех Парк и се простира на площ от 400 кв. м. Общата инвестиция за изграждането му е на стойност 350 000 лв. В центъра студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens за тестване и разработване на приложения и за демонстрационни цели, Surface Book & Surface Tablet, IoT устройства, както и до програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark.

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Майкрософт, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Майкрософт имат принос за някои от най-успешните български стартъпи на международната сцена“, заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт за България, Македония и Косово.

“Единственият начин България да се развива и просперира е да се позиционираме по пътя на идеите, иновациите и високите технологии. Имаме потенциал, имаме добре работеща екосистема, имаме талант. Благодарим безкрайно много на Майкрософт за това, че с тази инвестиция подкрепят предприемчивите млади българи и им помагат да реализират идеите си тук в България”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

“Създаването на възможности за младите хора е от основно значение за икономическото и социално развитие на всяка една страна. Компании като Майкрософт работят съвместно с университети, НПО и организации като София Тех Парк в България, за да помогнат на младежите да изградят умения, които ще са им необходими на пазара на труда, както и предоставят практически насоки на стартъп компаниите как да развият идеите си в работещи бизнес модели. Майкрософт, заедно с други организации в България, окуражава предприемачите и помага на младите хора да получат достъп до ресурсите, които са им необходими да изградят успешен бизнес“, посочи Браян Стимлър.

„В България има много талантливи млади хора, които имат огромен потенциал. За неговата реализация обаче е нужна подкрепа от бизнеса чрез осигуряването на технологична база и среда за пълноценно разгръщане на идеите. Вярвам, че новият Microsoft Innovation Center ще проправи път за бъдещи български проекти, които да завоюват позиции на междунарония пазар“, заяви Стоян Боев, съосновател и главен изпълнителен директор на ICB.

C53A9743

„Отварянето на Microsoft Innovation Center е много добра новина за младите таланти, които са избрали да останат и да се развиват в България. Смятам, че бизнес организациите в страната трябва да вземат под сериозно внимание подобни каузи и да създадат дългосрочни програми, а не еднократни проекти“, сподели Никола Янев, президент на Start It Smart.

В световен мащаб Майкрософт е създал над 100 такива центрове. Те обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с Майкрософт за подпомагане на млади преприемачи и местната индустрия. Високотехнологичните съоръжения са с отворен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в ИТ сферата, предприемачи, стартъп компании и академични работници.

Основният фокус на центровете за иновации е местната общност, която получава ресурси и експертиза за студентски обучения, кариерна ориентация, създаване на работни места, стартъп инкубатори и проекти, които помагат на компаниите и правителствата да адресират локални предизвикателства.

Microsoft Innovation Centers позволяват на студентите да участват в ИТ проекти, да посещават технологични обучения, като им осигурява и свободен достъп до продукти и решения на Майкрософт. Предприемачите от друга страна могат да участват в разнообразни програми, да се консултират с висококвалифицирани ментори и да използват продуктите и решенията на Майкрософт, за да развиват успешно бизнеса си.

C53A9698

Допълнителна информация:

Основана през 1975 година, Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 година Майкрософт открива свой офис в България.

 ICB е водеща българска софтуерна компания, основана през 1996 г. Компанията е фокусирана върху предоставяне на софтуерни решения базирани върху технологичния пакет на Microsoft. ICB предлага професионални услуги в сферата на дизайн и разработване на софтуер, ИТ консултиране, поддръжка и обучение на клиенти. ICB има над 250 успешно реализирани проекта за български и международни технологични компании, част от които са АЕЦ Козлодуй, УниКредит Булбанк, СИБАНК, Kongsberg Digital и други. ICB е носител на редица престижни награди като  IT Europa - Information Management Solution of the Year 2016, Autsourcing Excellence Award 2016 на Bulgarian Autsourcing Association и много други.

 Start It Smart е предприемаческа организация, основана през 2009 година, с мисията да вдъхновява, обучава и подкрепя амбициозните хора в България да създават успешни и иновативни компании. Част от проектите на Start It Smart са първата стартъп Преакселераторска програма в Югоизточна Европа – Start It Smart | Pre-Accelerator и регулярните събития с вдъхновяващи предприемачески истории – SIStory. До днес през обучителните програми на Start It Smart са преминали 260 български стартъп компании, привлекли инвестиции на обща стойност над 2 млн. евро.