Новини
Начало » Над 2000 столичани се включиха в Европейската нощ на учените 2017 в София Тех Парк » 2017 » Септември » Над 2000 столичани се включиха в Европейската нощ на учените 2017 в София Тех Парк
Над 2000 столичани се включиха в Европейската нощ на учените 2017 в София Тех Парк

Над 2000 столичани участваха в Европейската нощ на учените 2017 г., която се проведе в София Тех Парк на 29 септември. Първият научно-технологичен парк за поредна година се включи в инициативата и предложи на своите посетители демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност, забавни експерименти, научни опити в различни области, както и на иновативни стоки и услуги. На своеобразно изложение в Лабораторния комплекс на паркa, учени от 11-те лаборатории представиха своята работа и нови постижения на науката в различни области.

На организирани образователни беседи, с лектори водещи експерти от лабораториите на парка, бяха коментирани новите научни тенденции и бяха популяризирани интересни факти свързани със здравословния живот, тайните на биомолекулите, на популярните хакерски атаки и безопасността на публичните интернет мрежи. Теми на лекциите бяха и управлението на роботи чрез човешка мозъчна дейност, дигиталното производство, новата стара VR, микро- и нанотехнологиите.

Посетителите имаха възможност да се запознаят с лечебни и ароматни растения, отглеждани в in vitro условия, а децата се забавляваха да оцветяват бижута с форма на различни бактерии и да изработват модели от био-пластелин.

Експертите от "Лаборатория "Високопроизводителни изчисления" разказаха на множество лекции за възможностите на суперкомпютъра на София Тех Парк и показаха интересни числени симулации на орбитите на планетите в слънчевата система, молекулярна динамика и метеорологични прогнози. Голям интерес сред най-малките предизвикаха демонстрациите на лабораторията „Виртуална и разширена реалност“, на които бяха представени различни възможности за пресъздаване на виртуална и разширена реалност.

Младите ни учени от iGEM България, които са бронзови медалисти от световното състезание по синтетична биология, представиха пред посетителите тайните на ДНК и микробите.

Лабораторията по киберсигурност демонстрира опасностите на несигурните отворени мрежи като тези в кафета, ресторанти, хотели и други. Роботът ЕСИКА, който е един от най-забавните членове на Лабораторния комплекс на София Тех Парк, показа на децата своите функции и възможности, както и какви са основните елементи на един робот и за какво служат.

Десетки млади програмисти опитаха за първи път да програмират роботи, а на специални демонстрации ги управляваха в битки с бойни роботи. Нашите партньори от Роботика БГ демонстрираха и робот марсоход, като така нагледно обясниха защо тези устройства се движат бавно на червената планета и с как се организират мисиите в Космоса. Любопитство сред децата създаде и роботът куче, което търси своя стопанин и „опасна“ змия робот.

Стартиращите компании Плейграунд, Ексрео и Супер фуудс, които работят и развиват идеи в Инкубатора на научно-технологичния парк, участваха на изложение на иновативни стоки и услуги. В изложението на високотехнологични продукти и обучителни програми се включиха партньорите на София Тех Парк от ICB и Microsoft, от eCars, „Заедно в час“ и други. Курсистите от Технологично Училище Електронни Системи към Технически Университет – София показаха своя робот Сани, който на 15 септември посреща учениците с лично приветствие.

Любителите на научно-популярните филми имаха възможността да гледат епизоди от най-новата продукция на National Geographic. Посетителите на парка имаха възможност да разгледат и  изложбата „Марс от близо“ на National Geographic, която е разположена на пешеходния мост на София Тех Парк над бул. „Цариградско шосе“.

Проектът FRESH  (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Инициативата тази година ще се проведе в над 250 града в Европа и по света. По традиция 11 български града ще участват с различни събития и форуми - Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

 Проектът се осъществява от:

Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен

 Асоциирани партньори са:

Софийски университет, Асоциацията на младите полярни изследователи, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей

 Към тях се присъединиха десетки нови партньори и участници, сред които:

    Технически университет – София;  Тракийски университет; Югозападен университет; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас; Висше военноморско училище гр. Варна; Медицинските университети във Варна, Пловдив и София; Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), Софтеурен университет, Институт по рибни ресурси – ССА

    Регионалните исторически музеи в Плевен, Котел, Русе и Сливен, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Природонаучните музеи в Котел и Варна; Крепост Туида Сливен

    Център за забавна математика, Младежко сдружение "Кашалот", Сдружение Рацио и Читател БГ

    Спортен комплекс „Академик“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Зоопарк-Варна, ТИЦ към Община Сливен

    Астрономически обсерватории и планетариуми във Варна и Смолян; Регионалните библиотеки в Русе и Стара Загора

20170929_202612 20170929_170948 20170929_171111 20170929_172630

20170929_195252