Новини
Начало » Политиките за иновации бяха обсъдени на лекция в София Тех Парк » 2017 » Май » Политиките за иновации бяха обсъдени на лекция в София Тех Парк
Политиките за иновации бяха обсъдени на лекция в София Тех Парк

Държавни политики в областта на иновациите, развитието на високите технологии и научно-изследователската дейност бяха обсъдени по време на лекция на международно признатия експерт в изследването на обществените и държавни процеси в тази сфера проф. д-р Хуан Д. Роджърс в София Тех Парк. Събитието се проведе в рамките на инициативата Ден на отворени врати в научно-технологичния парк.

Тема на лекцията на проф. Роджърс беше „Система от политики към изграждане на национална иновационна система“, която е  част от поредица от лекции на тема „Новата икономика на иновациите“. Организатори на срещата с проф. Роджърс бяха София Тех Парк, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Център „Наука, технологии, иновации“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ и Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН.

Проф. Роджърс, който е преподавател и учен от департамент по Обществени науки на Технологичен институт Джорджия, Атланта, САЩ, изложи своите виждания за нуждата от координирани общи политики, които да водят към цялостно развитие на интегрираната икономическа система и до повишаване на иновативността и конкурентоспособността на фирмите. Според него иновационната политика трябва да е сложна форма на политика за развитие на човешките ресурси.

Цялата презентация на проф. Роджърс можете да видите тук

1

IMG_5325

Научни работници и представители на бизнеса посетиха София Тех Парк в Деня на отворени врати в научно-технологичния парк, който се проведе за втори пореден път. Посетителите разгледаха четири от научните звена в Лабораторния комплекс и се запознаха с апаратурата и възможностите за изследователска дейност. Гостите в научно-технологичния парк се информираха и за целите на бизнес Инкубатора и подкрепата, която оказва паркът на стартиращи компании, малкия и среден бизнес. 25 стартъпи вече развиват свои идеи в София Тех Парк.

IMG_5340

Председателят на Съвета на директорите на София Тех Парк Васил Караиванов се срещна с представители на ръководството и администрацията на община Шанхай. Караиванов представи пред гостите целите, задачите и перспективите за развитие на научно-технологичния парк. Делегацията от Шанхай посети Лабораторния комплекс и получи информация за условията за научно-изследователска дейност от ръководителите на отделни звена. Общинарите посетиха и бизнес Инкубатора на София Тех Парк.