Новини
Начало » Раздадоха наградите Start-UP Универсиада 2016 » 2016 » Декември » Раздадоха наградите Start-UP Универсиада 2016
Раздадоха наградите Start-UP Универсиада 2016

Нора Динова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели финала на състезанието Start-UP Универсиада 2016 с проекта си "BioControlGas. Надпреварата за предприемчиви млади хора, която се проведе в понеделник беше организирана за поредна година от Клийнтех България, а партньор и домакин беше „София Тех Парк“. Идеята на Динова беше да бъде създадена индикаторна система за контрол на технологиите за производството на биогаз, за да могат да се оползотворяват отпадъците. Системата може да бъде включена в приложение за SmartPhone и интернет платформа. Нора получи голямата награда - участие в майсторския клас Business Modelsfor Climate Change Technologies and Innovation, организиран от Climate-KIC в Испания и възможност да кандидатства преференциално за вход в акселераторската програма на Climate-KIC Bulgaria през 2017 г. с подкрепа на стойност 10 000 евро.

IMG_4570

В уникалното състезание за иновативни зелени идеи тази година се състезаваха 10 студентски екипа от Техническия университет – София, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и УАСГ. Те представиха свои зелени креативни идеи на финала на Start-UP Универсиада 2016, а екипите застанаха един срещу друг и чрез словесен спаринг защитаваха своите идеите за справяне с климатичните промени.

IMG_4566

Проектите бяха оценявани от експертно жури, в което участваше Димо Колчев, директор на дирекция „Научно-изследователска и развойна дейност“ към „София Тех Парк“. Той връчи наградата на класирания на трето място екип "DIVA" от СУ в състав: Александра Нисимова, Джо Велчев, Илиян Банев и Вероника Колева. Тяхната идея беше да оползотворят хранителния отпадък от сокопроизводството и да го внедрят в здравословен и достъпен биодесерт. Младите предприемачи получиха като награда възможност да доразвитият бизнес идеята си в споделеното работно пространство на Клийнтех България в „София Тех Парк“, както и допълнителни материални награди. Колчев обяви, че „София Тех Парк“ кани студентите да посетят Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк, за да се запознаят с възможностите за изследвания, които предоставя високотехнологичното научно оборудване в него. "DIVA" бяха избрани и от публиката за най-добър отбор.

IMG_4580

Второто място в универсиадата спечели тимът Food Salvage от Софийския университет. Магдалена Влахова, Александра Ходжева, Мартин Синапов и Йордан Велев представиха идея за уеб-базирана платформа, която да обединява производители и търговци на хранителни продукти с изтичащ срок на годност и потребители, като така се дава решение на глобалния проблем с огромните количества изразходвана храна и похабените за производство й ресурси. Те също получиха достъп за развитие на бизнес идеята в споделеното работно пространство на Клийнтех България в „София Тех Парк“.

IMG_4586

Екипите от млади предприемачи се състезаваха в областите:  Urban Transitions – Умни и устойчиво развиващи се градове, Sustainable Production Systems – Оптимизация на процесите към „зелено“ производство и  Sustainable Land Use – Околната среда не е даденост: Как да предпазим почвата, водата и въздуха, за да можем да им се радваме по-дълго. За доброто настроение на всички гости на състезанието се погрижи българският RnB изпълнител VenZy.