Новини
Начало » Раздадоха отличията в конкурса на БНТ – “Вдъхновители” » 2017 » Февруари » Раздадоха отличията в конкурса на БНТ - "Вдъхновители"
Раздадоха отличията в конкурса на БНТ - "Вдъхновители"

Наградите в Националния конкурс за ученическо есе на тема "Вдъхновителите" бяха раздадени на церемония, която се проведе в иновационния форум "Джон Атанасов" на "София Тех Парк". Научно-технологичният парк беше домакин на събитието, организирано от Българската национална телевизия, с подкрепата на  Министерството на образованието и науката.

В надпреварата за млади талантливи автори със свои творби се включиха над 100 ученици от цялата страна, на възраст от 7 до 18 години. Есетата бяха оценявани от жури в състав - Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на „София Тех Парк“), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн"), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание"в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продуцент на „По света и у нас"- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания" - БНТ).

IMG_5041

"Съвсем спокойно мога да кажа, че за последните две седмици вие бяхте моето лично вдъхновение. И аз искам да ви благодаря за това", заяви на тържествената церемония изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Иван Симеонов. Той подчерта, че заради забързаното ежедневие възрастните са длъжници на децата и често забравят, че са техни вдъхновители, както са написали в есетата си много от участниците. Симеонов обяви, че е радостен, че децата виждат около себе си много  положителни примери за подражание. По думите му в детските есета, той е видял много мислещи, талантливи и амбициозни млади хора и пожела на всички да бъдат успешни и да реализират своите мечти и стремежи.

IMG_5095

Журито раздаде 8 големи и 50 специални награди. Общата стойност на наградния фонд е 5000 лева. Конкурсът беше обявен през ноември 2016 г. в информационната емисия на БНТ1 „По  света и у нас". Той даде възможност на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да участват с есе на тема "Вдъхновители на новото време". Две от големите награди бяха връчени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави всички участници и подчерта, че младите хора черпят вдъхновение не само от известни вдъхновители, а и от самите себе си.

"Нека станем посланици на добра воля за една нова кауза - училище без агресия", призова заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, която връчи също две от големите награди в конкурса.

Ето имената на първите осем победители:

1. Симона Василева, 10 г клас, Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово

2. Радена Цветозарова Цонева, 17 години,  гр. София

3. Айлин Тунай Потурлиева, 17 години, гр. Плевен

4. Грети Донкова Георгиева, 14 години, гр. София

5. Владимир Илиев Илиев,  17 години, гр. Карнобат

6. Симона Валентинова Чаушева, ПГПЧЕ ,,Христо Ботев’’ в гр. Кърджали

7. Нехсат Сезгин Хасан, 15 години, село Богданци, Разград

8. Радко Василев Василев, 12 години, гр. Карнобат

Повече за церемонията можете да видите ТУК