Новини
Начало » София Тех Парк е домакин на състезателната програма на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI) » 2017 » Септември » София Тех Парк е домакин на състезателната програма на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI)
София Тех Парк е домакин на състезателната програма на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI)

София Тех Парк е домакин на състезателната програма от първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI), която ще се проведе в столицата ни от 7 до 13 септември 2017 г. В надпреварата ще участват отбори от ученици до 15 години и половина от над 20 страни членки на Съвета на Европа - Азербайджан, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия.

Състезателните дни ще са на 9 и 11 септември 2017 г. и ще се състоят в иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Церемонията по откриването на Олимпиадата ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 8 септември 2017 г.

eJOI logo

Олимпиадата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Инициатори са проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на Управителния съвет на  Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН и президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Целта на инициативата е да насърчи интереса към ИТ на децата. С първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, ИТ общността на Съвета на Европа насочва внимание към важността на науката и технологиите за силно бъдеще на Европа.

В момент България е на пето място в света по завоювани медали в областта на информатиката, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

Повече за събитието и програмата можете да научите на - http://ejoi.org/