Новини
Начало » София Тех Парк обмени опит с представители на Японската научно-технологична агенция » 2017 » Април » София Тех Парк обмени опит с представители на Японската научно-технологична агенция
София Тех Парк обмени опит с представители на Японската научно-технологична агенция

Ръководството на „София Тех Парк“ АД обмени идеи и опит в областта на структурирането и управлението на научно-технологични паркове и подпомагането на малкия и среден бизнес с представители на Японската научно-технологична агенция. На срещата присъстваха н. пр. посланикът на Япония в България Шиничи Яманака, президентът на Японската агенция Мичинари Хамадучи, както и представители на бизнеса и на академичната общност от азиатската страна.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Асен Ненчев и членът на Съвета на директорите Натанаил Стефанов представиха пред гостите София Тех Парк, както и възможностите, които предлага паркът за развитие на стартиращите компании и на научния потенциал на страната. Японската делегация разгледа Лабораторния комплекс и бизнес Инкубатора на парка. Двете страни обсъдиха възможностите за сътрудничество и партньорство, както и за обмен на информация от взаимен интерес. Посланик Яманака изтъкна, че за развитие на малкия и среден бизнес от важно значение е моделът за финансиране на предприемачеството, както и създаването на добра връзка между потенциалните инвеститори и малките и средни предприятия.

17916842_10155166178453554_1987512915_o

Общото мнение беше, че България може да бъде врата за японския бизнес към Европа, а Япония - за българското предприемачество към Азия. Японските партньори изтъкнаха добрите условия, огромния ресурс и предимствата, които според тях България притежава за развитие на икономиката, особено в традиционните индустрии, както и стратегическото географско положение на страната, добрите природни ресурси, традиционните сектори, богатата култура. Посланик Яманака посочи, че България е популярен добър бранд в Япония и има големи възможности за реализиране на български продукти с висока добавена стойност на японския пазар.