Новини
Начало » София Тех Парк организира Ден на отворените врати в научно-технологичния парк » 2017 » Април » София Тех Парк организира Ден на отворените врати в научно-технологичния парк
София Тех Парк организира Ден на отворените врати в научно-технологичния парк

Ръководството на София Тех Парк стартира нова инициатива -  Ден на отворените врати в научно-технологичния парк. Той ще се провежда всеки последен петък на месеца, като през този ден всички желаещи ще имат възможност да посетят 11-те високотехнологични лаборатории на парка, както и да се запознаят с работата на компаниите, които развиват свои иновативни стоки и услуги в сградата на Бизнес инкубатора.

IMG_5228

Първият Ден на отворените врати се състоя днес и на официалното му откриване присъства служебният министър на икономиката Теодор Седларски. Той приветства инициативата и изрази увереност, че тя ще допринесе за популяризиране на възможностите, които предоставя паркът, както и за развитието на екосистемата в него чрез засилване на връзките и взаимодействието между представителите на науката и бизнеса. Министър Седларски посети офиси на стартиращи компании в Бизнес инкубатора и се запозна с техните разработки и планове за развитие на бизнес идеите им.

IMG_5208

От Cleantech Bulgaria представиха свои програми, които са насочени към подпомагане на предприемачеството в областта на чистите технологии. Бизнес мрежата планира през 2017 г. да проведе редица инициативи, като състезанието за бизнес идея Start-Up Universiade, в което участват водещи университети, преакселераторската Greenhouse програма, конкурсът ClimateLaunchpad, международното лятно училище The Journey 2017 и други.

IMG_5237

Партньори на Деня на отворени врати бяха Unicredit Bulbank и Microsoft Innovation Center. Финансовата институция информира за възможностите, които предоставя за финансиране на млади компании и предприемачи. Бизнес линиите на банката са насочени към подпомагането на растежа на стартиращите фирми и цели техните разработени стоки или услуги да намерят пазари и да бъдат успешни. България е втората страна в Европа, за която Unicredit Bulbank е разработила програма в подкрепа на младежкото предприемачество. Институцията предлага и възможност за партньорство между стартиращите компании и големите корпоративни клиенти на банката от различни области. Специалистите на банката направиха и презентация с актуален анализ на стартъп пазара в България.

 Експерти на Microsoft Innovation Center бяха на разположение на посетителите за консултации по отношение на развитието на предприемачески идеи. Центърът е сред утвърдените места, които предлагат професионално обучение за стартиращи компании.

В първия Ден на отворените врати посетителите имаха възможност да разгледат лабораториите по високопроизводителни изчисления, Микро Нано Лаб, звеното за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти, както и лабораторията „Интелигентни комуникационни инфраструктури“, които са част от високотехнологичния Лабораторен комплекс на парка. Всички лабораторни звена вече имат свои научни ръководители, които са водещи учени от университетите-партньори на София Тех Парк – Софийският университет, Техническият университет – София и Медицинският университет – София.

Експерти на София Тех Парк информираха за възможностите, които предоставя паркът в подкрепа на стартиращите компании, малкия и среден бизнес. 30 компании вече са част от бизнес Инкубатора на научно-технологичния парк, като от тях 25 са стартиращи. Офис площите в сградата са запълнени на около 90% и се очаква до края на април да бъдат сключени окончателни договори за наем за останалите две свободни помещения. Ръководството на София Тех Парк е одобрило процедура за отдаване под наем на нови офис площи в бизнес секцията на Лабораторния комплекс, които да бъдат отдавани под наем на зрели високотехнологични компании, работещи във фокус областите на парка – ИКТ, науки за живота и зелена енергия.

IMG_5243

Освен месечния Ден на отворени врати, ръководството на научно-технологичния парк организира и Час за срещи с ръководството на СТП, който се провежда всяка сряда от 14.00 ч. до 15.00 ч.