Новини
Начало » София Тех Парк подкрепи за поредна година Sofia Service Jam » 2018 » Март » София Тех Парк подкрепи за поредна година Sofia Service Jam
София Тех Парк подкрепи за поредна година Sofia Service Jam

София Тех Парк подкрепи за трета поредна година креативната работилница за създаване на иновативни продукти, свързани с дизайна на нова услуга или подобряване на съществуваща - Sofia Service Jam. Събитието се проведе  в София между  9 и 11 март 2018 г. и е част от международната инициатива Global Service Jam, която се провежда в над 100 града по целия свят. То представлява 48-часово интензивно състезание по програмиране и дигитален дизайн. Организатори на събитието бяха Ангел Бондов и Петър Живков (Сдружение |Не|Формално) & Милен Колев и Любомир Добранов (Biketap), а като съ-организатори се включиха Service design network Bulgaria и центърът за дизайн и иновации ГЕНЕРАТОР, които бяха домакини.

Глобалната тема на Global Service Jam 2018 беше 10 секундно видео, в което се редуваха думите „YES-NO-MAY BE“

Усмивки_1

Базирайки се на тази тема участниците, с помощта на техните ментори, преминаха изключително интензивно през различните етапи на дизайн мисленето в периода от петък вечер до неделя, съобщиха от организаторите. На финала бяха представени пет разнородни прототипа на услуги, разработени от различни екипи.  Проектът „България е супер яка!“ представярешение, насочено към хората живеещи в чужбина и колебаещи се дали да се върнат в родината, като им предлага възможност да се запишат за 10 дневен лагер. Проектът „Коширай.ме“ е  разработка на кош за разделно събиране на боклук, който да има образователни, игрови и технически дадености. „Съкварталници“ създава организация за провеждане на квартални събития, на които хората да се запознаят помежду си и да обсъдят бъдещето на публичните пространства в техния район. Проект „reap“ има за цел да предостави решение за моментите на стрес, неувереност и/или страх чрез специално приложение в ‚умна‘ гривна, която отчита пулса на човек и при ускоряване предлага техники за преодоляване на напрежението. Happy dots представлява платформа за събиране и споделяне на щастливи точки под формата на видео, снимка, текст или дори звуков запис, както те се отбелязват и на приложението с карта на щастливите точки и 30 дневно предизвикателство, което цели човек да си поставя малки цели всеки ден, които го правят щастлив.

Общността на Sofia Service Jam ще продължи да следи развитието на проектите, както и да работи върху популяризирането и осъществяването на последващи издания на това вълнуващо дизайн предизвикателство.