Новини
Начало » София Тех Парк ще се включи за поредна година в Европейската нощ на учените » 2017 » Юли » София Тех Парк ще се включи за поредна година в Европейската нощ на учените
София Тех Парк ще се включи за поредна година в Европейската нощ на учените

За поредна година София Тех Парк ще се включи в проекта FRESH, който организира провеждането на Европейската нощ на учените в България. Страната ни ще се присъедини към инициативата за пореден път, като тази година тя ще се състои на 29 септември 2017 г., петък, в над 250 града в Европа и по света. По традиция над 10 български града ще участват в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените с различни събития и форуми.

NoshtNaUchenite_Logo_OK

София Тех Парк е една от локациите в столицата, които ще предоставят на малки и големи възможност да се докоснат до науката и да опознаят по забавен и интересен начин нейните постижения, да научат интересни факти и да се включат в много практически занятия.

Демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, на модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити в различни области, както и на иновативни стоки и услуги ще могат да се видят посетителите на първия научно-технологичен парк. Център на програмата ще са екипи от 11–те лаборатории,  като учените ще представят своята работа на своеобразно изложение в Лабораторния комплекс на парка. На организирани образователни беседи изследователите ще обяснят по интересен и забавен начин любопитни факти и нови постижения в областта на науката. Посетителите ще могат да се запознаят с новия проект на българския студентски отбор по синтетична биология, който спечели през 2016 г. бронзов медал на световното състезание IGEM в Бостън, САЩ. Стартиращи компании, които работят и развиват идеи в Инкубатора на научно-технологичния парк, ще демонстрират свои иновативни стоки и услуги

14470418_1049006961883824_7292355298659950767_n

В рамките на инициативата стартират и четири научни конкурса за ученици и младежи. Надпреварата „FRESH VIDEO” е за видео материали или снимки на научна, екологична или образователна тема. Конкурсът „FRESH VOICES” е насочен към подпомагане на децата и младежите с увредено зрение. Той включва прочитане на глас и запис на аудио файл на материали с научно-популярно съдържание. „FRESH GIRLS” е за есе на тема „Как се виждам в света на науката и технологиите”, като в него могат да участват момичета и жени  от 12 до 29 години. Конкурсът „FRESH TOUCH” е за рисунка и е насочен към участници със слухови проблеми.

Повече за конкурсите можете да намерите на - https://nauka.bg/night/

„Европейска нощ на учените 2017“ Ви кани да се запознаете с герои на науката, с  учени, чиито невероятна работа и постижения могат да променят живота ни завинаги. Станете учен за ден… или нощ. Научете нещо ценно, докато се забавлявате!

 Целта на проекта „FRESH“ е популяризиране сред широката публика на науката и нейните достижения, както и повишаване на ангажираността на научния свят към проблемите на обществото. Той се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

20160930_183118