Новини
Начало » Стартира изграждането на Collider Activity Center » 2014 » Декември » Стартира изграждането на Collider Activity Center
Стартира изграждането на Collider Activity Center

С официална церемония по първа копка стартира изграждането на Collider Activity Center.

IMG_3767 (Large)

Collider Activity Centеr е инвестиция на Walltopia, световен лидер в производството на изкуствени катерачни стени, и се очаква да бъде една от най-атрактивните сгради в София, построена в непосредствена близост до лабораторния комплекс и другите сгради от Научно технологичния парк. В събитието участваха президентът на Република България – Росен Плевнелиев, министърът на икономиката - Божидар Лукарски, Ивайло Пенчев – съосновател и генерален директор на Walltopia, Метин Мусов – съосновател и Директор производство на Walltopia, арх. Васил Шарланов – ръководител на проектантския екип на Collider Activity Center, Елица Панайотова – изпълнителен директор на „София Тех Парк” АД, Калин Пешов, председател на управителния съвет на "Главболгарстрой холдинг", представители на бизнеса и партньори на Walltopia.

Централно място в Collider Activity Center заемат изследователският център и централният офис на Walltopia. Сградата включва още активити център с разнообразни спортни зони, високотехнологични офиси.

Архитектурният проект на Collider Activity Center бе избран чрез международен конкурс, в който взеха участие 369 проекта от 63 страни и е дело на холандския архитект Невил Марс.

По предварителни изчисления инвестицията в Collider Activity Center възлиза на 12 млн. лв., а очакваната дата за завършване е краят на 2016 година.

„Благодарен съм на ръководството на Уолтопия, че избраха точно това местоположение за техния Колайдър активити център. Благодарен съм, защото София Тех Парк отначало има амбицията да изгради център на иновационната екосистема в България“, заяви по време на церемонията Росен Плевнелиев, президент на Република България.

IMG_3783 (Large) IMG_3837 (Large)

По думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски проект „Научно-технологичен парк“ е „стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. Той ще бъде уникално място, където науката и бизнесът се обединяват, за да реализират съвместните си проекти“, и допълни „Вярвам, че изграждането на Колайдър активити център ще повиши имиджа на научно-технологичния парк като атрактивно място за инвестиции. Използвам възможността да ви уверя, че Министерство на икономиката реално е ангажирано с проблемите на българските предприятия и ще съсредоточим усилията си за подобряване на условията за правене на бизнес, повишаване ефективността на администрацията, поддържане на конкурентната среда и подкрепа за развитието на малките и средни предприятия и иновативните производства“.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на „ София Тех Парк“ АД сподели, че през предстоящата година тя и екипът й целят да развият редица дейности, които да са насочени към децата и учениците и които да се случват в интерактивния музей, който се строи на територията на технологичния парк. Амбицията им е през следващата година музеят ще бъде изпълнен със съдържание, интересни инсталации и поводи, за да може широката общественост да го посещава.

Днес беше поставено началото на строително монтажните работи и на последните две сгради по проект „Научно-технологичен парк“ - Иновационен форум, с изпълнител "Монолит София" АД и и паркинг сграда, с изпълнител ДЗЗД "ССС - Научно-технологичен парк", което включва "Сиенит" ООД, "Сиенит Строителна Група" ЕООД и "Ателие Серафимов-Архитекти" ООД, договорите за които бяха подписни през месец септември.

DSC_7099 (Large) DSC_7136 (Large)