Новини
Начало » Студентите от първия български отбор по синтетична биология: Показахме на младите хора у нас, че могат да успеят » 2016 » Ноември » Студентите от първия български отбор по синтетична биология: Показахме на младите хора у нас, че могат да успеят
Студентите от първия български отбор по синтетична биология: Показахме на младите хора у нас, че могат да успеят

Студентите от първия български отбор по синтетична биология представиха своя високотехнологичен проект, с който бяха отличени на престижното световно състезание IGЕM, провело се в края на октомври в Бостън, САЩ. На финалния кръг на международното състезание за иновативни разработки в областта на биологията нашите млади учени спечелиха бронзов медал в категория Food and nutrition. В екипа участват студенти трети курс, възпитаници на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София и Техническия университет-София. Те се представиха успешно в оспорвана конкуренция с над 300 екипа от млади учени, представители на водещи университети от цял свят.

20161118_113607 - Copy

„Проектът ни стартира като научен, но в хода на работата и преодоляването на различни трудности се превърна в нещо повече. Искахме да популяризираме науката в България и да покажем на младите хора, а и на самите нас, че можем да успеем“, заяви Николай Гъдев, който е студент от Софийския университет, специалност биотехнологии. По думите му разработката им е доказала, че между науката и бизнеса може да има ползотворно сътрудничество, което да доведе до иновации и успех. „Радваме се, че това се случи точно в „София Тех Парк“ и сме горди с постигнатото“, каза още Гъдев. Студентите и научният им ръководител Борис Киров,  който е преподавател в Техническия университет, благодариха на екипа на научно-технологичния парк за предоставената възможност да се подготвят в Лабораторния комплекс и лабораторията по „БиоИнфоТех“ на парка. Младите учени изразиха специални благодарности на всички спонсори, общественици и съмишленици в лицето на компании, организации, институции, медии, които са им подали ръка и са подкрепили отбора по пътя към успеха.

20161118_113749 - Copy

Изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Караджова поздрави студентите и заяви, че екипът на научно-технологичния парк е бил уверен в успеха им. Тя беше категорична, че „София Тех Парк“ ще продължи и в бъдеще да подкрепя подготовката на следващия български отбор по синтетична биология, който ще се яви на престижното състезание IGЕM през 2017 г. Едно от условията на състезанието е  участниците в екипите да са до 23 години, а част от сегашните членове на нашия тим ще навършат тази възраст преди старта на надпреварата. „Оставяме на следващия отбор обаче много материали, средства по банкови сметки, а и нашият опит, за да могат да стартират своята работа в една спокойна и осигурена среда“, коментираха студентите. „Българите можем много и няма смисъл да се отказваме от възможностите да покажем това на международната сцена“, заяви Киров, който ще остане да подпомага отбора и през следващата година.

20161118_114455 - Copy

Той обясни, че към разработката на първия български отбор по синтетична биология вече има интерес от страна на частни компании, които ще подпомогнат по-нататъшните изследвания с цел използване на резултатите от проучванията в производство. Млади учени може да бъдат ангажирани и в работа по нови биологични разработки. Проектът, с който нашите студенти спечелиха е иновативен в областта на биотехнологиите. Те са успели да постигнат висока устойчивост на лабораторен щам  бактерия, като са използвали биоданни от един от най-устойчивите организми на земята -  бавноходка. Тези резултати са приложими за широк спектър индустриални микроорганизми и могат да доведат до намаляване на загубите при производство на различни продукти, както и на разходите за транспорт.

20161118_111552