Новини
Начало » Суперкомпютърът на София Тех Парк прави 24 часови прогнози за времето за 8 минути » 2017 » Март » Суперкомпютърът на София Тех Парк прави 24 часови прогнози за времето за 8 минути
Суперкомпютърът на София Тех Парк прави 24 часови прогнози за времето за 8 минути

Нов суперкомпютър на София Тех Парк може да създава за 8 минути прогноза за метеорологичната обстановка в страната за предстоящите 24 часа. Това стана ясно днес по време на официалното откриване на новата Лаборатория за високопроизводителни изчисления на научно –технологичния парк, в основата на която е и високотехнологичната машина. На събитието присъства служебният министър на икономиката Теодор Седларски, ректори на университети, представители на академичната общност и бизнеса, както и ученици от две паралелки на ТЕХНОЛОГИЧНОТО УЧИЛИЩЕ ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ към Технически университет, водени от директорката гл.ас. д-р инж. Стела Стефанова. Поздравителен адрес до екипа на лабораторията изпрати и служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

IMG_5133

Лабораторията е оборудвана с модерен суперкомпютър, наречен Nestum Cluster, който е предназначен да осигури съвременни изчислителни ресурси в областта на образованието, науката и бизнеса. Производителността и ефективността на компютъра за обработка на Big Data го класират като втори по капацитет в България. Възможностите на клъстера бяха представени от ръководителя на научното звено – проф. Ана Пройкова и нейния екип от млади учени. Министър Седларски поздрави екипа на лабораторията и им пожела успешна и ползотворна научна работа. Той отбеляза, че новата лаборатория в научно-технологичния парк и нейните широки възможности осмислят още повече идеята за развитието на иновативната екосистема и връзката между науката и бизнеса.

IMG_5144

Пред участниците в събитието бяха демонстрирани тестови симулации на прогноза на времето, извършени от суперкомпютъра, който успява за 8 минути да прогнозира условията през следващите 24 часа. Разделителната способност на машината и нейната  точност дават възможност за прогноза в страната, като и за детайлна информация дори в рамките на малко населено място. Точността на модела, използван в изследванията, е проверявана чрез компютърна симулация на метеорологични явления като голямата градушка от 2014 г. и мъгливата зима на 2013 г. в София. Пред присъстващите бяха показани и симулации на процеси от производството на петрол.

Интерес към използване на суперкомпютъра вече са заявили от Ръководство въздушно движение, както и от други институции и частни компании. Лабораторията ще си партнира с аналогични научни звена в учебните заведения, както и в институтите на БАН. Целите на Лабораторията за високопроизводителни изчиследния е да предоставя  изчислителни ресурси за обучение и развойна дейност, интеграция на потребителски интерфейс, развиване на нов софтуер, както и  оптимизация на съществуващ.

Учениците от Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София ще провеждат занятия по специализирани дисциплини в Лабораторния комплекс на „София Тех Парк“, съобщи и председателят на управителния съвет на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност проф. Марин Христов. „Тези млади хора се обучават съвсем близо до София Тех Парк, училището е в район „Младост“. Сега ще имат занятия и тук,   което е отлична възможност да се развие една от основните функции на научно-технологичния парк – образованието и добрата взаимовръзка с академичната общност“, заяви още министър Седларски.