Новини
Начало » Ученици от ТУЕС в челната тройка на Hack4Health » 2017 » Ноември » Ученици от ТУЕС в челната тройка на Hack4Health
Ученици от ТУЕС в челната тройка на Hack4Health

Отборът на учениците от Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия Университет – София, в състав Телерик Арсов, Антонио Милев, Владислав  Георгиев и Мартин Дацев (11 Б клас), се класираха в челната тройка на регионалния тематичен хакатон Hack4Health, посветен на търсенето на иновативни решение по проблеми на здравеопазването и подобряването на качеството на живот.

tues PPT - Copy20171109_214023 - Copy

48-часовата надпревара се проведе на 9, 10 и 11 ноември 2017 г., а нейни организатори бяха София Тех Парк  съвместно с DEPARK Technology Development Zone (Измир). Събитието беше подкрепено от Столична община чрез Асоциация за развитие на София, Мтел, фондация WEBIT и НПО „Линкс“.

Хакатонът се проведе паралелно в Лабораторния комплекс на българския научно-технологичен парк и в технологичната зона на Измир, като отбори и ментори можеха да комуникират помежду си чрез директна видеовръзка. От българска страна ментори бяха Гергана Панайотова- мениджър „Проекти" в Global System Solutions, Георги Налбантов - експерт в областта на модели за извличане на данни и прогнозтични анализи, Стоян Иванов - програмист, Борис Колев – управител на Digimark и Стоян Дипчиков - сериен предприемач и технически директор на Despark.

От българска страна се включиха три отбора с общо 14 участници, а от страна на турските партньори в надпреварата се включиха 17 екипа. Те разработваха свои идеи и проекти по темите:

  • Оперативна ефективност: Защита на личните данни / Прозрачност / Включване на пациента в процеси / Автоматизирани методи за вписване и събиране на данни / Предотвратяване на грешки
  • Системно сътрудничество и интеграция: Включване на пациента в клинични процеси / Непрекъснато управление на здравето / Социални мрежи и управление на заболяванията / Споделяне на информация
  • Изкуствен интелект и приложения в ученето: Изкуствен интелект и учене в диагностиката и лечението / Употреба на наркотици / Ефективност на лабораторните тестове / Ново министерство на здравеопазването
  • Обществено здраве: Управление на социалното здраве / Превантивни дейности / Оценка и предотвратяване на епидемии

20171111_141655 - Copy

От достигналите на финала отбори петчленното жури отличи на трето място в класирането на регионални Hack4Health проектът и представянето на екипа от млади програмисти от Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия Университет – София. Телерик Арсов, Антонио Милев, Владислав  Георгиев и Мартин Дацев разработиха диверсия на платформа, която анализира данни от медицински изследвания на основата на реални бази данни за чернодробни заболявания, чрез специален алгоритъм и дава насока на пациента за нуждата или отсъствието на такава за посещение при специализиран лекар. В разработката си те бяха подпомогнати от ментора им - Димитър Николов, преподавател в ТУЕС и съосновател на DataLab София. Учениците взеха и специалната награда на Асоциацията за развитие на София.

20171111_145307 - Copy

20171111_150956

Отличията на българските участници бяха връчени от Тодор Младенов- директор дирекция „Иновации и проекти“ на София Тех Парк, Светлана Ломева- Директор на Асоциацията за развитие на София. Приветствие към екипите от програмисти отправи Пламен Русев, изпълнителен директор на фондация Webit. За българските отбори Webit осигуриха и възможност да се включат в годишната конференция, която фондацията организира през 2018 г и да участват в голямото състезание за стартиращи компании, чиито награден фонд през 2017 г. беше 200 000 евро. Конференцията Webit ще се проведе през юни следващата година отново в София Тех Парк.

20171111_162033 - Copy

famili foto 2 (2) - Copy

Mтел връчи своята специална награда на Петър Живков, чиито екип разработи маска за предпазване от мръсен въздух, управлявана от мобилно приложение, което проследява замърсяването на въздуха в реално време.

Отличието на НПО „Линкс“ отиде при отбора на Илиан Илиев, който направи предложения за подобрение към Здравния портал на Столичната община.

София Тех Парк награди всички екипи с комплекти специализирана литература, свързана с предприемачество, развитие на бизнеса, креативност и иновативното мислене.