Новини
Начало » Форум „Българските лица в световната наука“ в „София Тех Парк“ » 2016 » Декември » Форум „Българските лица в световната наука“ в „София Тех Парк“
Форум „Българските лица в световната наука“ в „София Тех Парк“

Над 300 български учени, които работят в чужбина са готови да помагат и да си сътрудничат с колегите си от научната общност у нас, а част от тях коментират, че биха могли да се върнат в България, за да продължат своята научна дейност тук. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева по време на кръгла маса „Българските лица в световната наука“, която се проведе в сграда „Инкубатор“ на „София Тех Парк“.

IMG_4740

Първият научно-технологичен парк у нас е партньор и съорганизатор на инициативата на МОН. На срещата присъстваха и Елица Караджова, член на Съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на фондация „Клийнтех България“ Мариана Хамънова, както и редица изявени български учени от страната и чужбина. Първата по рода си среща беше на тема „Подходи и форми за привличане на българска научна диаспора за работа в мрежа”. „Възстановяването на връзката между бизнеса и науката е изключително важно за развитието на икономиката ни и това, че сме точно тук, в „София Тех Парк“, където са условията това да се случва, е символично“, каза вицепремиерът Кунева.

Елица Караджова приветства с добре дошли всички присъстващи. Тя припомни, че значението на науката и научните постижения за икономиката е ключово, затова основното звено в „София Тех Парк“ е Лабораторният комплекс. Неговите 11 модерни и високотехнологични звена са създадени благодарение на опита и експертизата на българските учени от водещи наши университети - Техническия университет- София, Медицинския университет – София и Софийския университет, както и с помощта на специалисти от БАН. „Смятам, че това е един отличен пример за ползотворно сътрудничеството между отделните научни организации и държавата, която постави във фокуса на своите приоритети създаването на екосистема на иновациите в България“, заяви Караджова. Според нея първата среща с научната диаспора е добро начало, на което да бъдат положени основите за реализирането на съвместни проекти, защото авторитетът и значимостта на нашите учени, чиито знания, опит и научна дейност са на световно ниво, независимо дали работят в България или извън пределите на Родината, са безспорни. Караджова приветства Министерството на образованието и науката за подетата инициатива в търсене на подходи и форми за привличане на всички български умове за каузата на България. „Поздравявам всички, които дойдохте от различни точки на света за този форум и отделихте от своето време, за да сте полезни на страната и на българската наука“, посочи Елица Караджова и подчерта, че „София Тех Парк“ ще продължи да подкрепя инициативата и на следващите й етапи.

IMG_4746

Необходимо е да се подобри качеството на научните изследвания в България, така ще успеем да стъпим на световната сцена като конкурентоспособни, заяви акад. Юлиан Ревалски. Той посочи, че има много форми, чрез които да се поддържа естествената връзка между учените в България и в чужбина. Според него, ако нашите учени в чужбина видят, че тук има здрава институционална среда, те ще се върнат. По думите му страната трябва да изгради собствена реинтеграционна политика. „Има вече цяло поколение български учени, което се развива изцяло в Западна Европа, САЩ или Канада. Тези хора са неоценим резерв за българската наука“, заяви акад. Ревалски.