Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ЦЕРН “ТЕРАПИЯ С ЧАСТНИЦИ”

февруари 12

На 12 февруари за поредна година в София Тех Парк ще се проведе майсторски клас на ЦЕРН на тема „Терапия с частици”, насочен към ученици и студенти с интерес в областта на физиката.
Събитието се организира от международната организация на физиците, изследващи елементарните частици International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), София Тех Парк, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма “Horizon 2020”.
Научно-технологичният парк е член на IPPOG от 2021 г.

В рамките на един ден Майсторският клас на ЦЕРН в България ще представи пред младите участници как и какво изследват физиците на елементарните частици. По време на събитието учениците ще извършват измервания по данни на експериментите CMS и ALICE. Те ще имат възможност сами да направят оценка на данните от експериментите на Големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

Ще бъде проведена и видео конференция, в която ще се включат и младежи от други държави, както и учени от ЦЕРН. Резултатите на отделните работни групи ще бъдат представени под формата на презентации и дискусия. Предвидена е и викторина за всички в майсторския клас.

Повече информация и записване може да намерите на страницата на събитието – https://indico.cern.ch/event/1370842/ 

Details

Date:
февруари 12
Event Category: