Започна Софийският фестивал на науката в София Тех Парк

С впечатляващи демонстрации на химици от „Корпуса за бързо гърмене“ започна деветото издание на „Софийския фестивал на науката“, който се провежда за поредна година от 9 до 12 май в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“. Научно-технологичният парк е партньор и домакин на инициативата, която се организира от Британския съвет в България, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Събитието е част от Културния календар на София.

„Това е едно страхотно начало на поредното издания на фестивала и за нас, като негов домакин, е удоволствие да видим толкова много деца, млади хора, студенти, които обичат и промотират наука, превърнали са я в своя кауза. Вярвам, че в дните на фестивала ще успеем да запалим искриците на любовта към науката в много деца. Това е кауза на София Тех Парк, за която ние работим целогодишно в нашия интерактивен център за деца-  ТехноМеджикЛенд, където в постоянната експозиция може да се видят интересни и полезни експерименти за приложението на науката в живота“, заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на официалното откриване на фестивала.

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева посочи в приветствието си към участниците и гостите на събитието, че няма по-подходящ ден за откриването на такова значимо събитие от 9 май, Денят на Европа. „Днес сме в най-големия и модерен технологичен парк в София и на „открито“, защото всеки може да посети събитията от тази прекрасна инициатива. Нашите деца са любопитни, откриватели и иноватори и е важно да запалим за науката и техните родители“, заяви Ангелиева.  Тя подчерта, че професиите на бъдещето ще са основани на науката и технологиите, затова МОН инвестира в младите изследователи и откриватели.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов призова децата да научат повече за това как науката подобрява живота на хората. „Освен това тя е и приятно и забавно занимание. Вярвам, че през дните на фестивала те ще изградят у себе си любов и желание към науката“, каза Чобанов.

„Европа все повече отделя внимание и грижа как ние да станем още по конкурентоспособни като инвестира в иновациите и младите хора, в научни изследвания, които дават основата на бъдещи открития“, заяви Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, който честити и Деня на Европа на всички присъстващи.

Посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс отбеляза, че Софийският фестивал на науката е създаден по примера на британските научни фестивали, които в момента са над 80. Тя посочи, че 12 водещи експерти от Обединеното кралство ще участват със свои лекции в програмата на фестивала и ще говорят на теми като черни дупки, динозаври, химия, инженерство. „Дългият списък от партньори е най-голямото доказателство колко много хора работят, за да се осъществи Софийският фестивал на науката. Айнщайн е казал, че няма никакъв особен талант, освен, че е страшно любопитен. Именно тук е мястото, където се представят хората, последвали своето любопитство и страст към науката”, каза н.пр. Ема Хопкинс.

Над 100 български и международни учени ще се включат в поредното издания на Софийския фестивал на науката. Програмата на фестивала тази година е посветена на личности и събития, чиито годишнини отбелязваме през 2019 г. − от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната, до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз.

Освен събития, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и изложение с много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие. Към зоните “Откривател”, “Наука”, “Изложби” и “Зона 42”  се присъединява и зона “Направи си сам”, където деца и младежи могат да работят с технологии, да създават и изследват. Всички изложбени зони на фестивала са със свободен достъп.

София Тех Парк се включва в изложението с интересни демонстрации и експерименти, които ще представят учени от Лабораторния комплекс. С помощта на екипа на лабораторията по Виртуална реалност посетителите ще могат да „посетят“ етнографския музей „Етъра“. Изследователите от лабораторията по Изкуствен интелект и CAD системи ще демонстрира уменията на роботи, както и системи за изследване на мозъчната дейност на човека. „In vitro“ лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност ще демонстрира също интересни експерименти, както и ще запознаят посетителите с лечебни и ароматни растения. За света на бактериите ще разкажат учените от лабораторията Биоинфотех, като и те са подготвили любопитни демонстрации. Интерактивният детски център ТехноМеджикЛенд също участва със свой щанд в изложението на фестивала, на който представя любопитни и забавни експерименти от постоянната експозиция, която се намира в сграда Експериментариум на София Тех Парк.

 

 

 

 

По време на презентациите в програмата на фестивала, посетителите ще имат възможност да научат какви тайни крият черните дупки, може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци, за живота преди и след Земята, както и куриозни истории, които стоят зад някои големи научни открития и много други интересни теми. Ще бъдат представени изложби, посветени на тайните на дълбините на морските води, Космоса и изгубените светове, редките химични елементи и други. Новост тази година са зона “Направи си сам” и работилници, където деца и подрастващи ще работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg

Всички събития от програмата на фестивала са безплатни за деца и ученици.

Институционални партньори на фестивала са Форум „Демокрит“, Българска академия на науките, Фонд “Научни изследвания“, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски“, Съюз на учените в България, Посолство на Великобритания, UK Science & Innovation Network, Институт Сервантес, Италиански културен център, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Посолство на САЩ, Министерство на отбраната, Атлантическият Клуб.