Форум “Бъдещето на България през очите на младото поколение” се състоя в София Тех Парк

05 юни 2024

Млади хора от университети в страната и чужбина споделиха своите виждания и очаквания за развитие на държавата ни по време на форум “Бъдещето на България през очите на младото поколение” в София Тех Парк. Събитието, което се организира от Нидерландско-българската бизнес асоциация (DBBA) в иновационен форум “Джон Атанасов”, събра индустриални и бизнес лидери, представители на институции, професионалисти в обучението и образователната сфера, млади специалисти, студенти. София Тех Парк е стратегически партньор на конференцията, която се фокусира върху идеите на новото поколение за бъдещите основни приоритети и насоки за надграждане на страната ни в диалог с представители на бизнеса и управлението. По време на събитието бяха обсъдени въпроси свързани с младежката заетост и предприемачество, кариерното израстване и реформите в образованието.
В официалното откриване на събитието се включи изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. “Като първия научно-технологичен парк в България, нашият екип има мисия да развива иновациите, технологиите, да подобрява връзката между бизнеса и академичната общност, за да бъдат създадени нови продукти и услуги с висока добавена стойност, а икономиката на страната ни да бъде конкурентоспособна”, заяви той. По думите му София Тех Парк работи за откриването на предприемаческите способности у младите хора и подпомага развитието на техните бизнес идеи, проекти, а на следващ етап и техни стартъп компании. Пред участници в събитието Младенов представи и надградената инкубационна програма на София Тех Парк South East European Innovators Program, която е отворена за млади хора с идеи и амбиция. “Тя ни дава възможност всеки ден да се срещаме с новото поколение предприемачи, да чуваме техните нужди и теми на деня, да им предоставяме подкрепа, заедно да правим проекция в бъдещето и да се подготвяме за него”, каза той. Младенов подчерта и усилията на екипа на София Тех Парк да подпомогне образованието в областта на STEAM чрез дейността на интерактивния център за наука и технологии на Парка – ТехноМеджикЛенд. “Стремим се да запалим искрата у децата и младите хора да изберат пътя на изследователската дейност и приложната наука”, коментира той.
Зам.- председателят на Управителния съвет на научно-технологичния парк Натанаил Стефанов участва в панел на тема младежкото развитие и кариерно израстване в България “Competence Supporting The Youth”. По време на дискусията той сподели, че е изключително важно всеки българин да се съсредоточи и работи за бъдещето на страната и върху това какво може да бъде подобрено в сферата на образованието и предприемачеството. Той призова младите хора да се обучават в чужбина, да придобиват там знания, опит и впечатления, но да се върнат и да ги приложат в България, защото тя е най-хубавото място на планетата. “Хората вече се връщат. Трябва да сме позитивни реалисти. Има много неща, които могат да бъдат подобрени. Това е нашата земя и всичко зависи от нас”, коментира той.

Запис от конференцията тук: The Future of Bulgaria THROUGH THE EYES OF THE YOUNG GENERATION (youtube.com)

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни