Kонцерт “Music of Physics” ще се проведе в София Тех Парк

Станете част от завладяващия свят на музиката и физиката на 12 май в откритите площи на първия научно-технологичен парк в България! Заповядайте в София Тех Парк за концерта “Music of Physics”, който ще съчетае красотата на музиката с физиката. 

Това изключително събитие обединява талантливи музиканти и физици, посветили се на изследването на елементарните частици, които създават нечувана досега музика. Чрез музиката ще изследваме модели, които лежат в основата на нашия свят, ще видим как звуковите вълни се разпространяват през пространството и времето, и ще разкрием тайните зад музиката, която слушаме.  

Кога: 12 май от 20.00 часа

Къде: София Тех Парк

Вход: свободен

В концерта “Music of Physics” ще се включат физиците от ЦЕРН Артуро Фернандез Телез и Гийермо Техеда Муньос, които създават „космическо пиано“ – музикален инструмент, направен от компоненти за измерване на космическо лъчение. Учените ще ни представят как пианото улавя космическите лъчи и ги трансформира в ноти.

Участник в концерта ще бъде Кай Ландре, испански артист-киборг, който с помощта на устройство, което улавя космически лъчи и ги трансформира в различни тонове, ще ни представи Вселената чрез магичното взаимодействие между музиката и физиката. 

Част от космическото пътешествие в София Тех Парк ще бъде и д-р Стивън Голдфарб, който работи в експеримента ATLAS на ЦЕРН. Той ще даде отговори за същността на космическите лъчи, ще ни разкаже за различните методи за наблюдение на Вселената и за информацията, която всеки от тях носи.

На сцената очаквайте и пианистката Каролина Колнова и камерен ансамбъл “Silhouettes“.

Събитието се организира от IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) и София Тех Парк с подкрепата на Ratio и Фондация “Красива Наука”.