Пролетна среща на International Particle Physics Outreach Group ще се проведе в София Тех Парк

На 10 май от 13.30 часа ще се състои официалното откриване на пролетна среща на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Събитието се организира от първия научно-технологичен парк в България София Тех Парк и  международната организация на физиците, изследващи елементарните частици IPPOG. Откриването ще се проведе в Зала 3, сграда Лабораторен комплекс (м. “Четвърти километър”, бул. “Цариградско шосе №111”). 

 Срещата ще бъде открита от председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. 

Пролетната среща на IPPOG се провежда от 9 до 13 май в София Тех Парк и включва срещи, дискусии и работни групи по водещи теми, нови проекти и оценка за напредъка на организацията. Планирани са и специални сесии на теми квантови компютри и терапия с частици. Като част от програмата на конференцията, на 12 и 13 май, ще се проведе отворена сесия за българската общественост, насочена към учители, студенти и ученици по физика от цялата страна.

На 12 май от 20.00 часа в откритите площи на научно-технологичния парк ще се проведе концерт “Music of Physics”, който ще обедини талантливи музиканти и физици, посветили се на изследването на елементарните частици.

IPPOG е колаборация от учени от цял свят, които работят за популяризирането и преподаването на физика на елементарните частици за широката общественост. Организацията помага на младите хора да направят своите открития като им разкрива по разбираем начин красотата на взаимодействията на елементарните частици. В дейностите на организацията са включени Международните майсторски класове с данни от експерименти в ЦЕРН и от космически изследвания, Седмица на мюонната физика, както и широк спектър от дейности, като публични лекции, фестивали, изложби, обучения на учители, студентски конкурси и др. София Тех Парк е част от IPPOG организация от 2021 г.