Ръководството на София Тех Парк обсъди с посланика на Израел у нас н. пр. Йоси Леви Сфари възможности за партньорство в областта на предприемачеството и иновациите

Ръководството на София Тех Парк и посланикът на Израел у нас н. пр. Йоси Леви Сфари обсъдиха потенциалните възможности за сътрудничество в областта на предприемачеството, технологиите и иновациите. Срещата се състоя на 23.01.2024 г. в научно-технологичния парк.

Акцент в разговорите бяха развитието на стартиращите, малките и средни технологични компании, задълбочаване на контактите и партньорствата между българския и израелския иновативен бизнес, организиране на съвместни обучения и други събития, насочени към иновативните екосистеми на двете държави.

Екипът на София Тех Парк представи възможностите, които паркът предоставя за развитие на предприемачеството, както и научните звена, които работят в областта на най-съвременните технологии и са пазарно ориентирани в посока създаване на продукти или услуги. Беше представена инкубационната програма South East European Innovators Program (SEEIP), насочена към стартиращи компании без ограничение на сферата на разработваните продукти. 

Посланик Сфари подчерта дългогодишното и отлично партньорство между България и Израел. Той изтъкна и добрата транспортна и комуникационна свързаност между двете страни, която дава възможност за развитие на търговията, туризма, икономическите и бизнес партньорствата. “Въпреки ситуацията, икономиката на Израел работи дори на по-високи обороти, компаниите се развиват и са отворени за партньорство. Той сподели възможностите на израелска публична акселераторска програма, разработена за готови за пазара стартиращи предприятия с цел разширяване на дейността, с акцент върху използването на израелската екосистема за бизнес растеж и интернационализация, за достъп до потенциални клиенти, бизнес лидери и инвеститори. 

На срещата двете страни обсъдиха и възможност за взаимна подкрепа при комерсиализацията, индустриализацията и интернационализацията на стоки, както и за развитие на научни проекти. 

Тема в дискусиите бяха и възможностите за сътрудничеството на София Тех Парк със сходни организации, научно-технологични паркове и образователни институции в Израел.

При разговорите беше коментирано потенциалното сътрудничество на българския научно-технологичния парк и израелски организации за съвместно кандидатстване по програма “Хоризонт” на Европейската комисия.