София Тех Парк през 2023 година

28 декември 2023

Уважаеми приятели и партньори,

Измина още една година, в която заедно споделяхме вълнуващи моменти, радости от постигнатите успехи и удовлетворение от преодоляните предизвикателства. Работихме, планирахме, партнирахме си, подкрепяхме се, за да вървим заедно напред и да направим нашата общност по-успешна, по-голяма и по-креативна.

За екипа на София Тех Парк годината беше наситена със събития, проекти, инициативи, много нови партньорства и приятелства, което ни даде сили и увереност да продължим да работим и да развиваме Парка като хъб за иновации, предприемачество, наука и технологичен прогрес. Работихме усилено София Тех Парк да се превърне в нещо повече от пространство за иновации – център на обмен на идеи, опит и креативност в подкрепа на предприемаческата общност в страната. И заедно го постигаме!

Благодарим ви за партньорството в тази мисия, защото вашата подкрепа за развитието на стартъп общността, научноизследователската дейност и образованието е от решаващо значение за общия ни успех!

Ето и някои от ключовите аспекти и постижения от нашата обща дейност през 2023 г.:

  • Тази година стартирахме инкубационната програма “SEEIP” на София Тех Парк в подкрепа на иноватори, малки и средни компании, и като цяло хора с идеи за собствен бизнес. Над 60 екипа са кандидатствали в програмата, като от тях 28 вече са обучават. Седем от фирмите са новите членове на екосистемата в Парка със свои офис пространства.
  • Горди сме да заявим, че през годината компании от екосистемата на София Тех Парк спечелиха множество награди в национални и международни конкурси, а привлечените инвестиции от тях през 2023 г. са в размер на 8 352 911 лв.
  • София Тех Парк вече е част от европейската предприемаческа мрежа EEN и осигурява още по-широк кръг от услуги за малки и средни предприятия. Досега програмата е обхванала повече от 300 компании, като 40 от тях са получили индивидуални бизнес консултации за развитие на иновационния капацитет, дигитализация, устойчиво развитие и интернационализация.
  • И през тази година нашият Бизнес Инкубатор беше зает на почти 100% от своя капацитет.
  • Стартирахме инициатива за създаване на Алианс на научно-технологичните паркове и иновационни зони в Югоизточна Европа. Очакваме към нея да се присъединят всички партньори от региона и да създадем с тях широка платформа за иновации и технологии.
  • И през тази година нашите лаборатории, част от СНИРД към София Тех Парк, продължиха активата си и ползотворна работа с бизнеса и предоставиха многобройни услуги на предприятия. Бяха реализирани три големи международни проекта с участие на СТП/СНИРД. Подадохме пет нови проектни предложения по програми на ЕК и получихме одобрение и финансиране на други пет. Осигурено е финансиране за дейността на лабораториите от Националната пътна карта за научна инфраструктура за 2024 г. в размер на 1 620 000 лева.
  • София Тех Парк беше домакин на над 400 събития, които бяха посетени от над 200 000 души. Паркът беше една от водещите и пpeдпoчитaни лoĸaции зa пpoвeждaнe нa форуми, конференции, обучения, B2B срещи, изложения и други формати със значителен принос за развитието на екосистемата в България и области като виcoĸи тexнoлoгии, пpeдпpиeмaчecтвo, нayĸa, oбpaзoвaниe, инoвaции, дигитализация, здpaвeoпaзвaнe, мeдицинa. Благодарим на всички вече постоянни и традиционни партньори, които отново ни се довериха да организираме техните събития. Радваме се, че намерихме и нови приятели и клиенти! Надяваме се да продължим да работим заедно и през Новата 2024 г.!
  • За втора поредна година се състоя и “София Тех Парк на цветята”, с акцент към изкуствата.
  • Проведохме и първото издание на Tech Park Talks. Новият формат, продуциран от София Тех Парк и Ivan Radev Studio, е поредица от мотивиращи, образователни и технологични събития. Пилотното му издание беше обзор на изключително динамичната в технологично отношение 2023 г. Дискутирахме постиженията в света на иновациите и предприемачеството и зададохме очакванията за 2024 г. в света на технологиите и дигитализацията.
  • Нашият интерактивен център за наука и технологии “ТехноМеджикЛенд”, който развиваме заедно със софтуерната компания “Технологика”, прие близо 20 000 посетители – ученически групи от цялата страна, семейства, организирани посещения и обучения. Експозицията с експерименти в STEAM продължава да се обновява и развива с нови възможности за учене чрез експериментиране и забавление. Екипът на центъра проведе десетки занимания – курсове, тематични събития и демонстрации.
  • През 2023 г. работихме активно по подобряване на инфраструктурата на Парка, като създадохме нови приятни зони за почивка и работа, грижихме се компаниите, изследователските екипи, всички наши гости и партньори да работят и творят в една приветлива, удобна и уютна среда.

С удовлетворение и гордост поглеждаме към постигнатото през 2023 г.!

С нетърпение и надежда очакваме 2024 г., за да продължим да работим заедно за повече иновации, повече успешни бизнеси и проекти, още повече събития, услуги за предприемачи и стартиращи компании, които да се развиват в София Тех Парк!

Желаем на всички Честита Коледа и Щастлива Нова година!

Със сърдечни пожелания,

Екипът на София Тех Парк

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни