София Тех Парк ще използва първия български електрически автомобил Sevic V500e

13 юни 2024

София Тех Парк получи вчера, 13 юни 2024 г., като дарение първия произведен в България електромобил Sevic V500e. Първият в страната научно-технологичен парк с фокус информационни технологии, науки за живота и зелена енергия, ще използва българския мини товарен автомобил на ток в ежедневната си дейност. Производител на камиона е ситуираната в Тракия икономическа зона компания „Севик Иновейшън“.

Дарението на Sevic V500e предоставено по време на международната конференция Automotive Forum Bulgaria 2024, която се провежда от 11 до 13 юни 2024 г. в Иновационен форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Форумът се организира от Аутомотив Клъстер България в партньорство с Българската агенция за инвестиции (БАИ) и правна кантора Kinstellar. 

„Вярваме, че София Тех Парк е идеалното място за представяне на възможностите на Sevic V500e. Нашето сътрудничество има за цел да ускори внедряването на транспортни и логистични решения за чист въздух, особено в големите градове“, заяви Красимир Петков, собственик на „Милара Интернешънъл“, която е част от общността от компании в научно-технологичния парк, и на „Севик Иновейшън“. Той официално предаде ключовете на произведения в България електромобил на Костадин Петков, заместник-председател на Надзорния съвет на София Тех Парк. На церемонията по предаване на камиона присъстваха и Александър Брилис, генерален мениджър на Sevic, както и инженери от компанията, начело с R&D мениджърът инж. Валентин Михайлов. Илия Станчев, мениджър събития на София Тех Парк, направи тест драйв на V500e, чийто пробег е впечатляващ – 300 км с едно зареждане. 

В Automotive Forum Bulgaria 2024 тази година участват водещи компании от сектора като C4V, Skeleton Technologies, BASF, Kinstellar, Eldrive, Shell, Urban Foresight, Hydrogenera, Sevic Innovation, Yazaki Corporation, Altair Engineering, TRI Soft, DS Smith Bulgaria, Deloitte, Haycad Infotech, Robco Swat, Technology Valley, Toyota Motor Europe, Nidec Elesys Bulgaria, Nexeo Plastics, EtherMind, Dell Technologies, Visteon, HERE Technologies, както и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация и иновации (PARAi), Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).



Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни