София Тех Парк участва в заключителното събитие на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”

03 юни 2024

На 3 юни 2024 г. се проведе заключителното събитие на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” и откриващото на Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г. (ПКИП). Конференцията се състоя в иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк и събра представители на бизнеса, предприемачески организации и държавни институции.

По време на панелна дискусия на тема “Иновациите – пътят към глобалната конкурентоспособност” зам.-председателят на Управителния съвет на научно-технологичния парк Натанаил Стефанов коментира постигнатия напредък в развитието на първия в страната научно-технологичен парк, чието създаване е финансирано от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

“Нашата дейност и ангажимент е да подкрепяме стартиращи фирми и зрели компании като предоставяме необходимите ресурси, инфраструктура и ноу-хау, за да подпомогнем тяхното развитие и излизане на български и международни пазари, както и да подобри и улесни сътрудничество между бизнеса и академичните среди”, каза Натанаил Стефанов. Той посочи, че развитието на фирмите, част от екосистемата на София Тех Парк, продължава с високи темпове и много от тях са отличени с награди за успешен стартиращ бизнес и иновации. Все повече от тях използват услугите на Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк за разработване и тестване на продуктите и услугите си.

По думите на Стефанов суперкомпютър Discoverer, който се намира в София Тех Парк, е едно от технологичните предимства за бизнеса в страната и региона. Високопроизводителна машина дава възможност на компаниите да ускоряват процеса на разработване на техните идеи и подпомага научни проекти.

София Тех Парк е част от европейския цифров иновационен хъб за големи данни, високоскоростни изчисления и изкуствен интелект InnovationAmp, чиято цел е да подпомогне дигитализацията и технологичната модернизация на българските предприятия, за да се повиши тяхната конкурентоспособност.

Чрез участието си в Enterprise Europe Network (ЕЕN), най-голямата информационно-консултантска мрежа в Европа за подпомагане на малки и средни предприятия, научно-технологичният парк предоставя допълни услуги за развитието на иновационния и технологичен потенциал на бизнеса.

По време на форума бяха представени и данни за постигнатото в рамките на Оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК). За периода 2014 – 2020 г. е била предоставена безвъзмездна финансова помощ от 239 млн. лв. за технологично развитие и иновации, като са подкрепени 405 стартъпа. Програмата е отпуснала 1 936 млн. лв. в подкрепа на предприемачеството и за развитието на общо 1905 малки и средни предприятия.

Събитието беше официално открито от Веселина Минчева, зам.-министъра на иновациите и растежа, Анес Монфре, началник на отдел „България, Унгария и Словения“ в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия и Илияна Илиева, главен директор на Главна Дирекция ,,Европейски фондове за конкурентоспособност”.

“Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ подкрепи хиляди микро-, малки и средни предприятия и даде тласък за развитието на регионите ни. Благодарение на европейското финансиране по тази програма, компаниите ни заеха ключови позиции както на вътрешния, така и на външния пазар”, заяви зам.-министър Веселина Минчева. По думите й в настоящия програмен период Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ успешно ще надградят постигнатото.

По време на събитието бяха коментирани и теми, свързани с изграждане на конкурентоспособността, възможностите за европейско финансиране, използването на финансови инструменти и други.

Форумът беше организиран от Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” (ГД ЕФК) в Министерството на иновациите и растежа.

Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) 2014-2020 г. е разработена с идея да подпомогне създаването на устойчиви и конкурентни предимства на българските предприятия и да ускори прехода към икономика, основана на иновации, производителност, висококвалифицирана работна сила, научни изследвания и технологично развитие.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни