Суперкомпютър Discoverer предлага нова услуга за бизнеса от есента

15 април 2024

Петаскейл суперкомпютър Discoverer, част от мрежата на европейските високопроизводителни машини EuroHPC, ще бъде надграден и ще предложи нови услуги за бизнеса и академичната общност от есента. Това заяви Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Очакваме скоро съвместното предприятие на Европейската комисия и страните-членки Euro HPC да представи резултата от конкурса, в който беше обявен в края на миналата година и в който участва и нашият екип. Ъпгрейдът на машината, предвиден в проекта ни, е свързан с нов клас възможности на нашите потребители и очакваме тези услуги да бъдат достъпни от тази есен”, обясни Петър Статев пред водещата Роселина Петкова.

Discoverer ще бъде надграден с графични процесори, които ще позволят добавяне към машината на много бърз Flash storage, както и ще бъде усъвършенствана за обучение на невронни мрежи, работа с големи езикови модели, изкуствен интелект, създаване на дигитални двойници, машинно обучение и други изчислителни задачи.

Според Статев в момента светът е залят с нова вълна от технологични иновации и там има възможност за пробиви. “Изкуственият интелект навлиза във все повече сфери – във финтех, в управлението на големите градове. У нас вече има екипи и центрове за познания, които могат да създават така наречените цифрови двойници на градовете. В момента българските общини предоставят данните, с които разполагат на тези центрове в сферата на големите данни и така чрез инструментариума на изкуствения интелект може много бързо да се помогне за вземането на рационални решения за оптимизиране и подобряване на градски живот”, поясни той.

Статев посочи, че развитието на София Тех Парк продължава с високи темпове и Паркът е пълен с компании и работещи млади хора. “Част от тези фирми спечелиха много от наградите за иновации в края на миналата година. Все повече фирми използват услугите на Лабораторния комплекс”, каза той. По думите на Статев важна задача пред екипа на София Тех Парк е, въпреки политическата нестабилност, да бъдат привлечени стратегически партньори и инвеститори, да продължи да развива екосистемата за подкрепа на иновациите. “Много се надяваме да бъде създаден фонд за технологичен трансфер и система за подкрепа на този процес, в която София Тех Парк има категорично доказан опит и възможности за съдействие”, категоричен беше председателят на Управителния съвет на Парка.

Петър Статев коментира и въздействието на политическата ситуация и международните предизвикателства пред иновациите и технологичното развитие на страната ни. “Програмите и проектите в сферата на иновациите вече са забавени заради политическата нестабилност и очакваните предсрочни избори. Геополитическата ситуация допълнително намалява инвестиционните усилия”, коментира той. Статев обясни, че са забавени конкурси по оперативни програми и усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България, както и по програма за цифрови иновационни хъбове, чиято цел е да подпомага цифровата трансформация на предприятията и конкурентоспособността на бизнесите.

Гледайте репортажа тук: https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/129167-navlizaneto-na-inovatsiite-v-balgariya-veche-e-zabaveno-zaradi-politicheskata-nestabilnost

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни