Юбилейно десето издание на Софийски фестивал на науката

Британски съвет България организира за десети пореден път Софийски фестивал на науката, който тази година ще се състои на 26 и 27 септември (събота и неделя). София Тех Парк е домакин и партньор на инициативата за пети пореден път. Събитието е под патронажа на Министерство на образованието и науката и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Фестивалът продължава да изпълнява своята цел – да популяризира науката и нейните достижения, както и учени, изследователи и новатори от различни научни сфери. Събитията от програмата са насочени към широка аудитория и са от областите на математиката и други природни науки (физика, химия, биология), медицина, науки за Земята, инженерни науки, техника и технологии, като съдържанието се представя по популярен и достъпен за публиката стил.

Тази година от специалната програма ще можете да научите повече за гените и как да остаряваме по-бавно, за митовете и истините в храненето, за новостите в областта на изкуствения интелект и нанотехнологиите и много други теми. Под мотото „Отдалечени, но по-близо“ и тази година, въпреки всички ограничения, но в напълно безопасна среда в София Тех Парк и онлайн ще се съберат отново плеяда от български и международни учени, които ще ви представят чудесата на света, в който живеем.

Елате със своите семейства и приятели в София Тех Парк на 26 и 27 септември (събота и неделя), за да научите за:

  • бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето, биологичните рискове и как да се подготвим за тях;
  • големите катаклизми в Космоса, за вулканите и замръзналите луни и можем ли да се превърнем в бипланетарни същества;
  • как да опазим нашата планета като потребяваме по-малко и рециклираме;
  • значимите научни годишнини: 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон, 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл
  • Лазерните нанотехнологии – от научна фантастика към научна действителност

Повече за програмата и участниците – https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/programme