Първа Международна олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе през август в Бургас

17 юли 2024

Първа Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI (https://ioai-official.org/) ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас. Събитието се организира от Фондация ЛЕРАИ с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Община Бургас, София Тех Парк, DiaDraw, DigitalLight, MBUZAI, Ontotext, SoftUni, Non-Trivial и Anthill.  

Международното състезание ще срещне близо 190 талантливи ученици от цял свят, които могат да създават, прилагат и развиват изкуствен интелект.

Целта на Олимпиадата IOAI е да стимулира критично мислене на участниците и да им даде допълнителни теоретични и практически знания за тази област на високите технологии. 

Младежите ще бъдат разделени в отбори от по четирима, избрани чрез национални състезания, като всяка държава има право да изпрати до два отбора. 

Програмата на олимпиадата по изкуствен интелект включва научен и практически кръг.  В научния отборите ще трябва да разработят нови AI модели и да решават проблеми, които симулират реални научни изследвания. На този етап от състезанието ще бъдат оценявани основните умения за кодиране, познаването на общите задълбочени библиотеки за учене Python и разбирането на основите на машинното обучение. Практическият кръг е насочен към работа със съществуващи AI технологии като ChatGPT, Dalle-2 и други. 

В рамките на събитието младежите ще имат възможност да участват и в дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните аспекти на това, в семинари, водени от водещи учени и специалисти в областта на изкуствения интелект.

Повече информация за олимпиадата: https://ioai-official.org 

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни