Конференция „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“

6 февруари 2024

06.02 Конференция на тема „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“ ще се проведе на 6 февруари 2024 г. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Този Форум е първото от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО и ще бъде открит от заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България Мария Габриел.

Организатори на конференцията са Министерството на отбраната, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на икономиката и индустрията. Целта е да бъдат популяризирани инициативите и проектите на ЕС и НАТО в областта на отбраната. Във фокуса на дискусиите ще бъдат въпроси за бъдещето на отбранителните индустрии в Европа, както и теми, свързани с иновациите в отбраната и възможностите за увеличаване и модернизиране на производствените мощности на отбранително-технологичната и индустриална база (DTIB). Ще бъде споделен опит от участието на представители на българската индустрия в инициативи и проекти на ЕС и НАТО.

В конференцията ще участват председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Христо Гаджев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на образованието и науката Галин Цоков, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова и заместник-министърът на иновациите и растежа Георги Ангелов. За участие във Форума са се регистрирали над 250 представители на българската отбранителна индустрия, научни организации, държавната администрация и Българската армия.

Конференцията ще се проведе в две сесии, посветени на укрепването на европейската отбранителна индустрия в новия геополитически контекст и на науката, иновациите и нововъзникващите технологии за развитие на отбранителната индустрия. Модератор на дискусиите ще бъде доц. д-р Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. В тях ще участват генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и кибер предизвикателствата Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване Алън Маклауд и директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация Антонио Калдерон.

В рамките на Форума представителите на българската отбранителна индустрия ще имат възможност да запознаят участниците със своите производствени и технологични възможности.

Тип на събитието:

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни