Национален кардиологичен план

3 май 2023

05.05 – След много години работа и закъснение България успя да състави антираков план. Основната причина за смъртност и масова заболяемост, и тяхната превенция – сърдечно-съдовите заболявания, обаче, все още не са във фокуса нито на националните здравни политики, нито на управленските решения, нито част от масовото съзнание на българите.

Числата са безмилостни – всяка година над 1 милион души боледуват от сърдечно-съдови заболявания, извършват се около 6000 кардиохирургични операции и близо 90 хиляди интервенционални процедури.

Работата на българските кардиолози е колосална, опитът и познанията им са на световно ниво, страната разполага с иновативна терапия и високоспециализирана апаратура, с регистри за лечението на всеки един пациент.

Всичко това, обаче, не е достатъчно, за да могат усилията на лекарите да бъдат възнаградени с по-доброто сърдечно здраве на обществото.

Нужна е промяна в начина на живот, в начина на мислене, в здравния дневен ред не само на всеки пациент, но и на всички българи.

Дружеството на кардиолозите в България беше едно от първите, присъединили се към Плана за справяне със сърдечно-съдовите заболявания на Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве.

За да бъдем неразделна част от мрежата на най-добрите и за да подпомогнем намаляването на заболяемостта и лечението в ранни стадии на сърдечно-съдовите заболявания, България има нужда от ясно разписан от експертите национален план за действие, който да канализира усилията по развитие на превенция, профилактика, съвременно лечение и проследяване и с чиято помощ да бъдат набелязани нужните мерки, за да се обърне печалният тренд в медицинската статистика.

КОГА
3 май 2023 г. – 14:00 ч.

КЪДЕ
София Тех Парк, Иновационен Форум „Джон Атанасов“

Тип на събитието:

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни