БАИТ връчи годишните си награди за принос в развитието на ИКТ сектора

25 февруари 2021

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ”. За първи път събитието се проведе във виртуално студио и бе излъчвано онлайн.

София Тех Парк е партньор на инициативата. Изпълнителният директор на парка Тодор Младенов връчи наградата на победителя в категория „Журналистически принос“ – журналистът Майя Бойчева-Манолчева, инициатор и водещ на технологичния подкаст ICTalks – арена за коментар на злободневни теми от света на технологиите с участието журналисти, експерти, учени, представители на браншови организации, мениджъри на ИТ компании, визионери. Младенов подчерта, че конкурсът „Наградите на БАИТ“ безспорно е доказал през годините своята важност, мисия и принос към стимулиране на развитието на ИКТ сектора у нас, както и за позиционирането на България на световната карта на високите технологии и иновациите. „Резултатите от подкрепата на българските талантливи млади хора в областта на математиката и другите природни науки, както и целенасочената политика и стратегия за подкрепа на ИКТ индустрията у нас днес най-добре могат да се видят и да се усетят, в условията на световна пандемия и настъпваща икономическа криза. Данните, а и примерите, които ние наблюдаваме в София Тех Парк, показват, че ИКТ индустрията, наред с промишлеността и търговията, е по-слабо засегната от кризата. Пожелаваме на всички компании в сектора да успеят да се трансформират, да бъдат гъвкави и да излязат от ситуацията с минимални загуби и много нови успешни проекти“, заяви Младенов. Той посочи, че мисията и задачата на София Тех Парк също са насочени в подкрепа- чрез инфраструктура, чрез споделен опит и насоки, на стартиращите, на малките и средни предприятия. „Работим и в посока иновативно и интерактивно образование, като нашата цел е младите хора, учениците, да намерят своя интерес и поприще в областта на високите технологии. Горди сме, че сме част от тази бързоразвиваща се иновативна екосистема“, каза Тодор Младенов. Изпълнителният директор подчерта, че ИКТ секторът се развива успешно в страната през последните години благодарение и на подкрепата на медиите и журналистите, които с хъс и професионализъм отразяват успехите, а и неуспехите на страната ни в тази област. „За щастие темата за технологиите и науката все повече са застъпени в публичното пространство и заслугата за това е постоянството на десетки журналисти и медии, които създават информации и събития, като насочват и генерират интереса на специализираната и широката аудитория към тези изключително важни теми на нашето съвремие и бъдеще“, заключи Младенов.

Председателят на журито и Председател на УС на БАИТ Огнян Траянов приветства гостите и връчи специално учредената за 10-ата годишнина на Наградите Почетна грамота на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към първопроходниците и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.

Тази година наградата за специален принос бе обявена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която заяви подкрепата на президента Румен Радев за ИТ сектора и определи Наградите на БАИТ като прожектора, който насочва фокуса на общественото внимание към фирмите от ИТ сектора. „С отговорното си отношение към сектора и развитието му, със своята подкрепа вие сте още един стимул тези компании да искат да се развиват в България“, подчерта Илияна Йотова. Носител на наградата, която бе под знака на 25-годишнината от създаването на БАИТ и приноса на асоциацията за развитието на ИТ индустрията в България, е д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и почетен изобретател.
Победителите в отделните категории:
В категорията „Младежка награда“ отличие получи Радостин Чолаков, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML”, целящ да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ИТ индустрия.

С цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии, номинираните младежи получиха като поощрителни награди ваучери за обучение, осигурени от ERP Academy.

Призът в категория „Образователна награда“ бе за Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране. През 2020 г. реализира проекти, като прилага успешно практически занятия в учебните часовете за ученици от 1 до 7 клас.

В категория Публична администрация наградата спечели проектът на ДАЕУ „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“.

За STARTUP бе отличена компанията „Ондо Солюшънс“, предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе присъдена на Сторпул Сторидж АД за разработен софтуер за дистрибутирано съхранение на данни в облак. През 2020 г. компанията е включена в престижната класация “Deloitte Fast 50 Central Europe”.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика наградата бе спечелена от Работоспособни.бг ЕООД за едноименната социална кариерна платформа, предоставяща възможност за привличането на значими за пазара на труда социални групи.

Победителите в 10-то издание на конкурса получиха MultiTraining Gold карти за обучения в основите на Agile практиките, осигурени от bTalks Agile; ваучери от Сиела Норма, за чиято стойност могат да закупят книги в книжарници Сиела. Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) ще осигурят на наградените електронни устройства.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни