България подписа споразумение за изграждане на суперкомпютър от мрежата EuroHPC

27 ноември 2019

България подписа споразумение с европейската мрежа за високотехнологични изчислителни системи EuroHPC за изграждане на суперкомпютър, който ще се намира в София Тех Парк. През юни 2019 г. европейската организация обяви избора на осем държави, в които да бъдат създадени суперкомпютърни центрове на ЕС. От името на българския консорциум, който работи по изграждането на машината в България, договорът беше подписан от председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

Суперкомпютрите ще бъдат позиционирани в Испания, Финландия, Италия, България (София Тех Парк), Чехия, Люксембург, Португалия и Словения.

Суперкомпютрите ще могат да бъдат използвани от европейските изследователи, индустрията и бизнеса, за да бъдат разработвани проекти в различни области като изкуствен интелект и персонализирана медицина, дизайн на лекарства и материали, биоинженеринг, прогнозиране на времето, борба с изменението на климата и други.

«Тези подписи са ключов етап в дейностите на EuroHPC и ни приближават до амбицията ни да направим Европа световен лидер в областта на компютърните технологии с висока производителност. До края на следващата година осем суперкомпютри на световно ниво ще помогнат на европейските изследователи и индустрията, където и да са в ЕС, да развиват приложения, които изискват големи количества изчислителна мощност, за да постигнат значителен напредък в борбата с изменението на климата, създаването на нови лекарства, разработването на нови материали и много други области. Приветствам също Северна Македония като тридесети член на EuroHPC. Радвам се, че като част от ангажиментите си с Цифровата програма на ЕС за Западните Балкани, страната се присъединява към инвестициите и има амбициозни цели за инфраструктура и изследвания», заяви българският еврокомисар по иновации, изследвания, култура и младеж Мария Габриел.

Очаква се суперкомпютрите да бъдат действащи до края на 2020 г.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни