Български компании ще могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за иновации на НАТО

24 април 2023

Български стартъпи и високотехнологични компании ще могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за иновации на НАТО и ще могат да се включат в акселератора за иновации в отбраната на Алианса DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Това стана ясно по време на информационния ден по проекта, който се проведе в зала The Venue, сграда Бизнес Инкубатор на София Тех Парк. Събитието се организира от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. На него присъстваха зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска, зам.-министърът на иновациите Стефан Савов, председателят на Управителния съвет на София Тех Парк и член на борда на DIANA Васил Караиванов, представители на института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по отбрана „проф. Цветан Лазаров“, на компании, стартъпи, медии и други.

Участниците бяха запознати с целите и приоритетите на Фонда за иновации на НАТО акселератора за иновации в отбраната на Алианса DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), както и със следващите стъпки по организирането на акселератора, условията за кандидатстване, както и за възможностите, които ще бъдат предоставени за българския иновативен бизнес.

Васил Караиванов разказа пред присъстващите, че създаването на DIANA е инициатива на президента Румен Радев, която той е споделил на среща на НАТО. “Идеята на президента е била, че не може всички страни само да купуват, особено държавите от Източна Европа, но трябва и да създават иновации, и да развиват капацитета на икономиките си”, посочи Караиванов. По думите му ролята на акселератора е да организира, да създава инфраструктури в държавите членки на НАТО, както и да развива връзките между потребители, иноватори и научни организации. София Тех Парк, Министерството на отбраната, Министерството на иновациите и растежа и Министерство на икономиката и индустрията да предложат скоро в България да бъде създаден акселератор на DIANA.

Караиванов поясни, че инициативата е насочена в областите на високите технологии, които НАТО определи като приоритети, включително: изкуствен интелект, квантови технологии, обработка на големи данни, биотехнологии, енергийни системи, разработване на нови материали, космически технологии и други. „Всички тези технологии трябва да бъдат задължително с двойна употреба, тоест да имат и търговска приложимост, а не само в отбранителната индустрия“, посочи Караиванов и подчерта, че срещу подкрепата от DIANA компаниите няма да преотстъпват дялове.

„За нас като министерство е важно да направим така, че стартиращите предприятия да могат да участват в добрите възможности, които НАТО в момента отваря пред нас, както чрез Фонда за иновации към НАТО така и чрез акселератора DIANA. Министерството на иновациите и растежа подпомага развитието на иновациите в областта на отбраната и сигурността като важен сектор, който дава добавена стойност на българската икономика”, посочи зам.-министър Стефан Савов. Той допълни, че Фондът за инвестиции към НАТО ще разполага с бюджет от 1 млрд. евро през следващите 15 години за финансиране на стартиращи предприятия на ранен етап. В момента е в ход избор на ръководство на Фонда и очакванията са той да заработи през юли.

„Важно е да си поставим високо ниво на амбиция, защото възможностите, които предоставят тези две инициативи по отношение на икономиката и индустрията, показват, че НАТО е преди всичко политико-военна организация, но и много бизнес ориентирана. Добре е да станем домакини на един инкубатор, за да дадем възможност на стартъпите да се възползват от цялата тази платформа, която Алиансът предоставя“, каза и зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

По време на информационния ден директорът на GATE проф. д-р Силвия Илиева подчерта, че мисията на института да бъде свързващо звено между науката, индустрията и обществото се вписва във визията на DIANA. Ролята на GATE, като тестови център на НАТО, допринася за националните ни приоритети – за преодоляването на разликата в технологичния темп на развитие на отделните съюзници в Алианса.

Фондът на НАТО за иновации е финансово партньорство между участващите 22 съюзници от НАТО като ограничени партньори и орган за управление на инвестициите, създаден специално за този фонд. Създаването на DIANA и Фонда са част от подхода на НАТО за насърчаване и защита на иновационните екосистеми на съюзническите нации. Тези допълващи се инициативи са предназначени да се ангажират на ранен етап с дълбоко технологичните стартиращи общности на Алианса. DIANA и Фондът на НАТО за иновации ще популяризират набор от таланти и технологии и ще стимулират приемането им от крайните потребители в правителствата и армиите на НАТО.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни