Български компании в партньорство със София Тех Парк създават робот за дезинфекция

02 април 2020

Лабораторията „Изкуствен интелект и CAD“ системи на София Тех Парк, съвместно с българските компании „Инолед“ и „Елукс“ работят по иновация, свързана с разработването на робот за дезинфекция на помещения с UVC светлина. Иновацията е насочена в подкрепа на мерките за предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Към момента компанията „Инолед“ вече разполага с друго решение за дезинфекция с UVC светлина, което предлага на пазара. Целта на партньорството с екипа на Лабораторията на София Тех Парк е да направи решението по-достъпно и широко-приложимо, така че още по-ефективно и масово да помогне в борбата срещу разпространение на Covid- 19 в България.

Проектът е добър пример как чрез иновация и обединени усилия на учени и представители на българския бизнес се намират решения в полза на обществото.

За технологията:

UVC светлината има силно противобактериално действие и от години се използва с голям успех в медицината за стерилизиране на операционни зали и инфекциозни болници. Най-чувствителни към нея са вирусите и бактериите в тяхната вегетативна форма (бацили, коки). Ултравиолетовите лъчи представляват електромагнитно излъчване с дължина на вълната в диапазона от 10 до 400 нанометра (nm). Като противобактериални са познати лъчите с дължина на вълната между 250 и 270 нанометра. В природата противобактериалното ултравиолетово излъчване е част от слънчевата светлина, но по-голямата част от него не достига до земната повърхност.

UV-C лъчите са изключително ефективни при убиването на много видове бактерии, плесени, вируси и други микроорганизми. Най-силно е UV-C лъчението в спектралния диапазон от 254 nm. Същността на ултравиолетовата дезинфекция се основава на способността на ултравиолетовите лъчи да проникват през клетъчната стена и да потискат репродуктивните способности на клетката. Ултравиолетовото излъчване въздейства непосредствено на генетичния материал на микроорганизмите (ДНК или РНК), като по този начин нарушава естествените процеси на живот и делене на клетката. Това позволява с UV технологията да се постигне унищожаване на до 99,99% от всички патогени в рамките на секунди без добавяне на химикали и без вредни странични ефекти.

Технологиите, базирани на UVC дезинфекция намират своето приложение в борбата с Covid-19, както в болници и други медицински сгради, така и в офиси, магазини, производства, публични сгради и аптеки.

С технология, като тази, която е и роботизирана, могат да се обработват всекидневно индустриални помещения и проблемни зони.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни