Български учители по физика се включиха в 25-та среща на International Particle Physics Outreach Group

15 май 2023

Годишната 25-та поред среща на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG) се състоя в София Тех Парк от 9 до 13 май. Събитието събра над 40 представители на международната организация на учени, комуникатори и преподаватели по физиката на елементарните частици, обединени около неформално обучение и популяризиране на науката за широката общественост.

В дейностите на IPPOG са включени Международните майсторски класове с данни от експерименти в ЦЕРН и от космически изследвания, Седмица на мюонната физика, както и широк спектър от дейности, като публични лекции, фестивали, изложби, обучения на учители, студентски конкурси и др. Част от тези активности се провеждат в София Тех Парк, който е институционален представител на България в IPPOG.

На годишната среща в научно-технологичния парк се проведоха дискусии и работни групи по водещи теми и нови проекти, както и оценка за напредъка на организацията. Пролетната срещата беше официално открита от зам.-председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателя на Управителния съвет на Парка Васил Караиванов.

В рамките на събитието се състоя и отворена сесия за български учители, които се срещнаха с учени от ЦЕРН и се включиха в лекции и обучения за работа с приложенията за анализ на данни от експерименти на високи енергии, както и планиране на терапия с йонизиращи частици. Преподавателите се запознаха с инициативата на международните мастър класове на ЦЕРН и възможности за организиране на образователни програми в областта на STEM науките.

Десетки ученици от цялата страна се включиха в конкурс за рисунка, постер, макет или видео на тема “Светът на елементарните частици”. Най-добрите творби бяха представени на изложба в София Тех Парк, а авторите им получиха награди от IPPOG. Научно-технологичният парк награди всички участници с ваучер за използване на прототипната лаборатория Sofia Creation Station.

Част от дискусиите на международните специалисти се състояха в двореца “Врана”, където те споделиха своите идеи и проучвания в областта на квантовите компютри и технологии.
На срещата беше представен и петаскейл суперкомпютър Discoverer, който е на 113-то място в световностата експертна класация на високопроизводителните машини TOP 500. По време на посещението си в двореца учените се запознаха с приноса на българските царе Фердинанд I, Борис III и Симеон II за българската наука.

Като част от програмата на срещата в откритите площи на София Тех Парк се проведе концерт “Music of Physics”, който обедини талантливи музиканти и физици, посветили се на изследването на елементарните частици. В него се включиха физиците от ЦЕРН Артуро Фернандез Телез и Гийермо Техеда Муньос, създатели на „космическо пиано“ – музикален инструмент, направен от компоненти за измерване на космическо лъчение. Учените представиха как пианото улавя космически лъчи и ги трансформира в ноти. Участник в събитието беше и испанският артист-киборг Кай Ландре, който с помощта на устройство улавя космически лъчи и ги трансформира в различни тонове. Д-р Стивън Голдфарб от експеримента ATLAS на ЦЕРН разказа за същността на космическите лъчи за различните методи за наблюдение на Вселената и за информацията. На сцената се включиха и пианистката Каролина Колнова и камерен ансамбъл “Silhouettes“.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни