BASF започна безплатна научна програма за 300 ученици в София Тех Парк

17 октомври 2019

Научната програма BASF Chemgeneration е международна и е насочена към учениците от средните училища. Тя стартира на 11 октомври 2019 г. в TechnoMagicLand на София Тех Парк и ще продължи през цялата учебна година. Целта на програмата е чрез практиката да образова учениците относно значението на химията и естествените науки за създаването на устойчиво бъдеще, обясниха организаторите. Безплатно участие в нея ще вземат 300 ученици от средните училища в София за една учебна година.
Научната програма BASF Chemgeneration се организира в 8 страни от Централна и Източна ЕВропа в партньорство с научни и образователни институти, включително Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Научната програма BASF Chemgeneration включва интерактивни семинари по химия, които се провеждат всеки втори петък от 14:00 ч. в TechnoMagicLand в София.
„За мен е огромна чест, че си сътрудничим със студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация на СУ „Климент Охридски“. Благодарение на своята комплексност и качество, той трябва да изиграе важна роля в обучението на учениците“, подчерта Марина Буковац, управляващ директор на BASF България.
По време на семинарите гимназистите ще провеждат набор от химически експерименти, като ще имат възможността да намерят решение за някои проблеми на съвременното общество. Учениците сами ще рециклират хартия, ще създават системи за пречистване на мръсна вода, ще провеждат електролиза на метал и ще докажат, че има видове пластмаса, която може да се разгради само за няколко седмици.
„Естествените науки, новите материали и модерните технологии имат все по-голяма роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие на планетата. Ето защо е наша отговорност още в ранна училищна възраст да научим децата да имат отговорно отношение към природата, позволявайки на науката да намира отговори на предизвикателствата, с които се сблъскваме. Създаването на устойчиво бъдеще е въпрос, който засяга всички нас, поради което BASF го приема като една от своите главни ценности. Считаме, че образователните програми, насочени към децата, са най-добрият начин да опазим природата и да намалим употребата на природни ресурси, надявайки се, че Chemgeneration ще покаже на учениците значението на науката за човечеството”, отбеляза Марина Буковац при стартирането на програмата.
Доц. Лъчезар Христов, преподавател от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на програмата в България, коментира, че химията и естествените науки не винаги са привлекателни или разбираеми за учениците и затова е важно да им бъде показано по познат и интересен начин как процесите, които са неясни за тях, наистина действат.
За участие в научната програма BASF Chemgeneration могат да кандидатстват единствено учители или училища, а всички подробности за нея и формуляри са достъпни в образователния портал www.chemgeneration.com.

Заявления се приемат и на имейл адрес basf.chemgeneration@agencyprima.com.

За научната програма BASF Chemgeneration
BASF Chemgeneration е интерактивна научна програма, разработена с цел да популяризира науката сред ученици на възраст между 14 и 18 години и да ги запознае със забавната страна на химията, помагайки им да разберат как естествените науки могат да помогнат в създаването на устойчиво бъдеще. Тя започна през 2011 г. под формата на образователен уебпортал, за да се превърне в една по-сложна научна програма. Чрез нея учениците ще участват в интерактивни експерименти, ще разберат как науката решава ежедневни проблеми и каква е ролята на химията за запазването на планетата. Учениците от средните училища ще видят как химията функционира извън класната стая, което ще предизвика тяхната креативност и ще разкрие скрити таланти за науката. Програмата Chemgeneration е насочена към всички ученици, а не само към тези, които имат изявен успех в химията или интерес към естествените науки. В програмата могат да участват всички средни училища независимо дали са общообразователни или профилирани в естествените науки.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни