Бош Инженеринг Център отбеляза една година в София

31 май 2020

Бош Инженеринг Център отбеляза една година в София

  • За 1 година откакто първият Инженеринг Център на Бош отвори врати в България, над 100% ръст в броя на служителите
  • Обмяна на международен опит и участие на българските експерти в над 40 иновативни проекта и разработки за автомобилната индустрия
  • Дейността на компанията се разширява със създаването на хардуерен отдел и цялостното управление на проекти
  • През тази година Центърът в България поема и разработването на eBike компоненти

Първият Инженеринг Център в София, открит от Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва една година от дейността си в страната, съобщиха от компанията. Екипът от висококвалифицирани професионалисти участва в разработването на над 40 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. Центърът работи в тясно сътрудничество с развойните екипи на Бош в Германия, САЩ, Унгария и Румъния, като предоставя най-добрите решения за водещите световни производители на автомобили. Той е част от иновативната екосистема на София Тех Парк и екипът на научно-технологичният парк пожелава още много успехи и върхови иновативни постижения на партньорите от Бош Инженеринг Център София.

„Само за една година показахме, че имаме потенциала и експертизата да поемем изцяло работата по даден проект – от софтуер, през мениджмънт на проектите, комуникация с клиента до цялостно управление на процеса. Амбицията ни е да затворим целия цикъл и скоро да предложим на пазара технологии, разработени изцяло в България“, споделя Динко Русев, технически директор на Бош Инженеринг Център София. След приноса си в развитието на множество софтуерни функционалности, Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства като създава цялостни решения за така наречените „автомобили на бъдещето“, коментират още от компанията.

Автоматизираните системи могат да предотвратят инциденти и улесняват потребителите

Сред разработките на Центъра са системи, които подпомагат водача на автомобила и осигуряват по-безопасно шофиране.Пример за такива системи са тези за мониторинг и оценка на поведението, които анализират поведението на водачите и пътниците чрез изкуствен интелект (AI). На база този анализ могат да се вземат решения и да се предприемат действия за предотвратяване на пътни произшествия.Центърът допринася и с разработването на последно поколение предна видео камера /Front Video Camera/, уточняват от фирмата. Системата предлага разновидност от удобни и сигурни функционалности, като следене на пътната обстановка, разпознаване на пътни знаци, интелигентно управление на светлините на фаровете и предпазване на пешеходците.

Един от най-новите проекти, по които работи Бош Инженеринг Център София, е разработването на eBike компоненти, съобкават още от компанията. Динамичната среда, необходимостта от дистанция и отговорност към околната среда водят до бум в развитието на тази технология в последните години. Бош има 70% пазарен дял в производството на технологии за електрическите велосипеди в света.

Кариерни възможности за специалисти и развитие на млади таланти

Компанията предоставя на служителите си вдъхновяващи условия за работа и възможността да участват в атрактивни проекти, свързани с най-новите технологии в автомобилния сектор. Само за дванадесет месеца се наблюдава удвояване броя на служителите – от 120 до над 250, като процесът по наемане на експерти продължава. В момента компанията има отворени позиции за софтуерни инженери и хардуерни специалисти за новосформирания хардуерен отдел.

Група Бош демонстрира отговорност и добри практики в дългосрочна заетост и образование. Освен че инициира програми за усъвършенстване на квалифицирани и опитни инженери, компанията подкрепя и младите таланти в професионалното им развитие. Подготвят се стажантски програми, работата с университетите и инвестицията в бъдещи кадри е сред основните приоритети на Центъра, заявяват от компанията.

Признания на общността

  • Бош е сред отличените компании на Наградите на германската икономика в България 2019 за разрастващия се бизнес, свързан с новия Бош Инженеринг Център София.
  • Бош Инженеринг Център София е награден от Global Tech Summit Sofia за Tech Growth Business на годината за 2019.
  • Бош Инженеринг Център София получи наградата „Инвестиция за индустриално развитие“ на Годишното гала събитие на българския автомобилен клъстер.

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 400 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.). Според предварителните резултати през 2019 г. Групата е реализирала продажби в размер на 77,7 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, Индустрия 4.0 и свързаната мобилност. Със своята компетентност в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и разнообразни решения за най-различни сфери само от един доставчик. Стратегическата цел на Група Бош е да улесни свързания живот с продукти и решения, които или съдържат изкуствен интелект (ИИ) или са разработени с негова помощ. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновяващи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“. Група Бош включва Robert Bosch GmbH и неговите 440 дъщерни и регионални дружества в 60 държави. Търговските и сервизни партньори, глобалното производство, инженерингът и търговската мрежа на Бош присъстват в почти всички държави в света. Основата за бъдещия растеж на компанията е нейната иновативна сила. В Бош работят 72 600 разработчици и изследователи в 126 локации по целия свят, както и около 30000 софтуерни инженери.

Допълнителна информация можете да намерите на www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни