Бош откри инженеринг център в София Тех Парк

08 октомври 2019

Водещият световен доставчик на технологии и услуги Бош откри официално своя Инженеринг Център в София Тех Парк. На събитието присъстваха мениджърският екип на компанията, представители на българското правителство, посланикът на Федерална република Германия в България, ръководството на София Тех Парк, представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара, медии.

Близо 200 български софтуерни специалисти вече работят в центъра и разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. Очаква се до 2023 г. в центъра да работят над 500 високо квалифицирани инженери.

„Нашата цел е да превърнем Бош Инженеринг Център София в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили“, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „От позицията на лидер и един от най-големите доставчици на автомобилни технологии в световен мащаб, вярваме, че разработването на софтуер за бъдещото развитие на бранша ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес“, продължи Болдижар.

„Усилията дават своите резултати – център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на инженерния център на BOSCH. Той изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места. Борисов посочи, че на територията на София Тех парк се помещава и аутсорсинг центъра на Световната банка, както и че тук ще бъде разположен един от осемте суперкомпютри на ЕС. „Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда“, заяви още премиерът.

„Тази инвестиция е част от динамичното развитие на софтуерния бизнес на Бош в България“, сподели Константин Конов, управляващ директор на Бош Инженерен Център София. „Работим в сътрудничество с инженерните центрове на компанията в Будапеща, Унгария, и в Клуж, Румъния, както и с водещи световни производители на автомобили. Като иновационен лидер и топ доставчик в автомобилния инженеринг, Бош привлече в центъра специалисти със сериозен опит в областта на софтуерното инженерство”, допълва Конов.

Бизнесът на Бош в България бележи постоянен ръст, съобщиха от компанията и уточняват, че само през 2018 г. консолидираните продажби на компанията у нас са скочили с 19% до 104 милиона евро. Добро представяне имало във всички бизнес сектори, като особено силно се развиват софтуерните иновации. В България компанията е инициирала програми за развитието на квалифицирани и опитни софтуерни инженери и подкрепяла младите таланти в развитието им. С откриването на Инженеринг Център София, Бош създава и мащабна програма за развитие на служителите, уточняват от компанията. Софтуерните инженери на новия център имат възможност да работят по най-новите проекти за автомобилни технологии, като например системи за автоматизирано шофиране, които включват системи за мониторинг и оценка на поведението на водача в превозното средство; изкуствен интелект (AI), който обработва входящите данни, взема решения и инициира действия за управление на автомобила, така че да се предотвратят инциденти.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни