Бронзов медал за България от световното състезание по синтетична биология в Бостън

09 ноември 2018

Българският студентски отбор iGEM Bulgaria се завърна от финала на световното състезание по синтетична биология в Бостън, САЩ, с бронзово отличие. Младите ни учени – Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова, студентки в Софийския университет, факултет „Биология“, спечелиха отличието в оспорвана надпревара с над 350 отбора от учебни заведения от цял свят, като представиха пред международното жури своя иновативна идейна разработка на бърз, евтин и широко достъпен тест за диагностициране на заболяването муковисцидоза. Това е третото поред участие на iGEM Bulgaria в престижното състезание iGEM, като досега има спечелени още един бронзов и един сребърен медал.

Тази година разработката на отбора е в областта на медицината и здравеопазването. Идеята за нея възникнала след като научили за дарителска кампания в подкрепа на тяхна състудентка, страдаща от муковисцидоза. „Това силно ни мотивира да се опитаме да помогнем за бързото диагностициране на болестта“, заяви Микаела Станчева от отбора по време на представянето на проекта им в София Тех Парк. Иновативното в проекта е планираният метод на изследване, основан на естествените реакции на специална бактерия, която открива генните мутации в кръвта, причина за проявите на заболяването. „Смятаме, че нашият проект има потенциал да се превърне в нещо, което ще е от полза за много хора. Опростеният дизайн, базиран на теста за кръвна захар, който диабетиците използват в домашни условия, дава възможността всеки да може да се изследва. Това би довело до навременна диагностика на заболяването, което е проблем в световен мащаб“, смятат от iGEM Bulgaria. „Караме нещо вече налично в природата да работи в наша полза. Наличието на подобна система за тестване би повишило продължителността и подобрило качеството на живот на страдащите от това заболяване“, коментира Ася Николова. Студентите уточниха, че установяването на мутация у даден човек ще даде възможност за взимане на информирано решение при желание за създаване на семейство, тъй като носителите на мутацията нямат проявление на болестта, но вероятността децата им да страдат от нея е в пъти по-голяма, ако и двама родители са носители. Съществуващите тестове са или финансово неизгодни или сравнително неточни.

Отборът вече е приключил с научно-теоретичната част по проекта за теста. „Остава ни да проведем клинични изследвания. Водят се преговори с Медицинския университет в София с цел да бъдат осигурени нужните генетични проби. „Освен ДНК проби, обаче, ще ни е необходимо и финансиране. В момента сме в търсене на подкрепа, за да можем да напреднем още в своята научна дейност и да достигнем до финален резултат“, коментираха от отбора. „Ще се радваме много и ако държавата намери начини да подпомогне отбора, който представя България достойна на световната научно сцена“, коментира д-р Борис Киров от лаборатория „Биоинфотех“ на София Тех Парк. Той поясни, че отборът тази година е в намален състав поради липса на достатъчно финансиране за явяване на финала, но е постигнат солиден резултат. „Бронзът не е крачка назад, защото всяка година критериите са повишават, а и конкуренцията се засилва. Дори само участието в подобен формат е успех“, каза д-р Киров.

Младите учени от iGEM Bulgaria се готвят за състезанието за трета поредна година в лабораторията на научно-технологичния парк, която им е предоставена за използване безвъзмездно. „Ще продължим да помагаме на отбора и ще направи всичко възможно да им съдействаме да получат всякаква друга подкрепа, за да могат спокойно да работят върху научните си идеи“, заяви изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД Тодор Младенов. Младите учени благодариха за оказаната помощ и на Студентския съвет към Софийския университет, компаниите Куестърс (Questers), Промега (Promega), IVD, IDT, New England Biolabs.

Българският отбор iGEM участва и в инициативи за популяризиране на науката – събития, конгреси, семинари, Софийски фестивал на науката и Европейска нощ на учените, които се провеждат в София Тех Парк. По тяхна инициатива беше проведен конкурс за детска рисунка, свързан с муковисцидозата – „65 Синтетични Рози“, в който се включиха деца от различни възрасти.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни