Burgas Digital 2021 събра бизнеса с образователната общност и местната власт

08 ноември 2021

Представители на бизнеса, образователната общност, местната власт и иновативната екосистема на страната се събраха на конференцията Burgas Digital 2021 и обсъдиха актуални теми и проблеми от областта на високите технологии, изкуствения интелект, роботиката, Индустрия 4.0, концепцията за умни градове и иновативните методи в образованието.

Събитието се проведе на 5 ноември в Международен конгресен център и беше организирано от Община Бургас и София Тех Парк. Партньори на форума бяха Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), ИКТ Клъстер – Бургас, Училищното настоятелство при Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас, Индустриален логистичен парк – Бургас, Югоизточен дигитален иновационен хъб, Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Бургас, Бургаски свободен университет, Американска търговска камара в България.

Мотото на срещата беше „Роботика, нови технологии, дигитален бизнес“. По време на четирите основни панела бяха споделени мнения и опит на експерти от индустрията, роботиката и дигитализацията. Посетители от всички възрасти можеха да видят и да взаимодействат с различни видове роботи, както и да научат повече за начина, по който функционират новите технологии.

Форумът беше открит от кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

„Това е първата крачка на Бургас в една много важна тема за нас – да разберем къде сме ние, как се развиват най-добрите в дигитален план държави и дали местната власт навреме усеща пулса и можем да подготвим със знания и опит нашите деца за този преход в новата Индустрия 4.0. За нас е важно да разберем дали всички проекти и програми, които разработваме, са правилни и навременни, и се надявам в тези дискусии да намерим верните отговори“, заяви кметът Димитър Николов. Той подчерта, че все повече бургаските младежи се представят отлично в състезания по физика, химия, математика, в хакатони по програмиране и информатика. Учебните заведения в региона въвеждат нови дисциплини и образователни програми в областта на дигиталните технологии. „Уверени сме, че усилията, които полагаме в областта на образованието са този верен път, по който да вървим. Не само инвестициите в инфраструктура, но и в адаптирането на образователни програми, които целят децата ни да станат конкурентноспособни и да имат добра реализация в бъдеще“, посочи Николов и увери, че плановете на общината са конференцията Burgas Digital да се превърне в ежегоден форум за технологии и иновации.

„Тук в Бургас виждам добро взаимодействие на местната власт с бизнеса в Бургас. Но имаме обаче да реализираме една голяма задача – да спечелим битката за съзнанието и умовете на хората за необходимостта от трансформация и на индустрията, и на обществените отношения“, посочи председателят на НС на София Тех Парк Петър Статев. По думите му цифровата трансформация е тежък процес, който изисква използването на целия ресурс от умове на страната. „Смятам, че в това отношение Бургас е в челните редици. Какъв по-добър знак за надежда е това, че днес, в тези трудни времена, ние говорим за бъдещето“, подчерта Статев.

Burgas Digital 2021 направи преглед и на тенденциите в производството у нас и на напредъка в индустриалната автоматизация, дискутира проблемите при ускореното внедряване на роботи.

В дискусионните панели „Индустрия 4.0“ и „Дигитално образование“ участваха председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов и изпълнителният директор на парка Тодор Младенов. Проф. Симеон Стоянов, „Бизнес развитие“ „Петаскейл суперкомпютър“ представи ролята на технологиите в развитието на концепцията за умни градове. Маркетинг мениджърът на интерактивния център за наука и технологии „ТехноМеджикЛенд“ Алексей Потебня представи проектите и инициативите, които центърът реализира в подкрепа на дигиталното и интерактивно образование през последните години.

Лектори на събитието бяха изявени водещи представители на бизнеса, научните среди и асоциациите в бранша, които имат отношение към роботиката и дигитализацията.

По време на събитието ще бъдат демонстрирани решения в областта на автоматизацията и роботиката, виртуалната реалност и умните градове от „ФАНУК” България, „Телелинк Бизнес Сървисис”, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, „Рапид Прогрес”, „Ондо”, „Гига Аутомата”, образователния стартъп „Тинузавър” и учениците от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, които се обучават по специалност „Програмиране на изкуствен интелект”.

Събитието беше спонсорирано от мобилния оператор А1, „Телелинк Бизнес Сървисис” и „ФАНУК” България.

Повече за събитието – https://burgasdigital.com/

Запис на цялото събитие с дискусионните панели можете да видите на – https://www.facebook.com/BurgasDigital

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни