Д-р Георги Шарков, ръководител на лаборатория по киберсигурност в „София Тех Парк“ пред Bloomberg TV: „Без сигурност и защита на данните няма как да се случи цифровизацията“

15 март 2021

„Без сигурност и защита на данните не може да се случи цифровизацията както на пазара, така и приложението на изкуствения интелект“. Това заяви ръководителят на Лабораторията по киберсигурност в „София Тех Парк“ д-р Георги Шарков в предаването “Клуб „Investor” с водещ Ивайло Лаков. По думите му пандемията се е оказала ускоряващ фактор за дигитализацията, но в този процес изключително важно е гарантирането на сигурността на цифровизацията и използването на чувствителни данни.

„Изкуственият интелект през последните години се насочи в областта на медицината -диагностика, изследвания, възможност за обработка на огромни количества данни, за достигне до разсъждения и други. Още в първите месеци след знаците за пандемия беше впрегнат във всички насоки“, коментира д-р Шарков. Той посочи, че изкуственият интелект се прилага при ранна диагностика на заболяване, в това число и ковид, по отношение на поведения и клъстеризация, при управлението на медицинските ресурси. Друго приложение е персонализираната медицина и фармацията на база на изследвания на човешкия геном, както и телемедицината. „Научната разработка на ваксината на Moderna се извърши на база изкуствен интелект. Така беше избрана структурата на протеина, който да бъде използван в препарата. Чрез изкуствения интелект се елиминират бързо случаите, които няма да са продуктивни, като това се постига на база обработка на огромни количества данни и за резултатите от тях киберсигурността също е много важна“, посочи Георги Шарков.

Той припомни, че това е и причината ЕС да създаде „бяла“ книга за киберсигурност, която е насочена към предпазване и защита на изкуствения интелект и срещу неговото зловредно използване. Стратегически документ за развитието на изкуствения интелект през следващите години е одобрен и от българското правителство.

„Посоката на развитие на мислещия изкуствен интелект и кибурсигурността е европейският път и това е предимството на Европа. За няколко години ЕС ще инвестира над 20 млрд. евро в тази област“, коментира експертът. Той припомни, че ЕС работи усилено през последните години и по отношение на поставянето на етичните норми и правила за създаването на надежден изкуствен интелект.

Целият разговор вижте във видеото ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни