Екипът на София Тех Парк се включи в Startup Europe Week Sofia 2018

15 март 2018

Екипът на София Тех Парк се включи в Startup Europe Week Sofia 2018. Част от събитията в рамките на Пан-европейската инициатива, посветена на предприемачеството, се проведе в бизнес Инкубатора на научно-технологичния парк, в Microsoft Innovation Center, на 6 и 7 март.

София участва в инициативата за трета поредна година. На форума присъстваха представители на министерства и държавни агенции, инвеститори, представители на успешни начинаещи компании. Събитието традиционно се подкрепя от Представителството на Европейската комисия в България и беше открито от неговия ръководител г-н Огнян Златев. Г-н Игор Тасич, главен изпълнителен директор на Startup Europe Week поздрави българските участници чрез конферентна видео връзка. Той изтъкна значението на единството в изграждането на европейската предприемаческа екосистема и придаването на реална европейска перспектива на местното събитие.

Екипът на София Тех Парк представи пред младия бизнес възможностите, които предоставя инфраструктурата, както и предстоящото развитие на научно-технологичния парк. „Ние също сме по един своеобразен начин стартъп, тъй като паркът функционира от около 2 години и се намира в етапа на развитие на функционалността и оживяване на отделните звена“, посочи Тодор Младенов, ръководител на направление „Проекти и анализи“ в София Тех Парк.

Той подчерта, че паркът е сложен организъм, който в момента се натоварва поетапно, за да достигане максимална ефективност. Младенов смята, че развитието на иновативната екосистема може да се постигне чрез научно-изследователски и развойни проекти, насочени към бизнеса, както и със сериозни инвестиции за развитие на експертния капацитет не само в научно-технологичния парк, но и в университетите. „Има създадена инфраструктура. Има финансиращи фондове, но това няма да е достатъчно без насърчаващи държавни политики за развитие на средата и в това число на стартиращите фирми“, коментира Младенов. Той изтъкна важността на активността на бизнеса към науката, което ще спомогне за усъвършенстване функционалността на техните иновативни продукти и услуги. Проблем пред развитието на екосистемата е и липсата на единна информационна платформа за бизнеса,с информация за изследователска и развойна инфраструктура, консултации, възможности за финансиране (както от ЕС инструменти, така и от частни фондове), връзка с инкубатори и иновационни хъбове в Европа и др.

Програмата на Startup Europe Week Sofia 2018 бяха включени дискусии в различни тематични панели. Жулиета Хубенова, проектен и бизнес консултант, подчерта важността да се намери подходящ пазар за новия продукт или услуга. Експертът по алтернативни форми на инвестиции от Societe generale, Михаил Комитски, посочи, че трябва да се инвестират време и ресурси, за да стигне до прототип, преди да се стигне до банково финансиране. Юристът Биляна Димитрова предупреди публиката да бъде много бдителна при избора на бизнес партньори и сключване на акционерни споразумения. Инвеститорски, образователни програми и организации, подкрепящи предприемачеството – Фонд на фондовете, Endeavour, Eleven, Асоциация на Българския рисков капитал, Founder Institute, Start It Smart, EDIT.BG – представиха възможностите, които предлагат на начинаещи и напреднали предприемачи. Добрите примери за успешни предприемачи в програмата тази година бяха български компании с международно присъствие като Roobar и ShopUp и български решения за социални предизвикателства като FoodChain, GreenBuz, SmartFabLab, „Заслушай се“ – първата услуга за езика на жестовете в България.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни