Експерти от VR лабораторията на София Тех Парк демонстрираха приложение за съхранение на културноисторическо наследство

18 април 2022

На 18 април 2022 г. в зала The Venue, сграда “Бизнес Инкубатор” на София Тех Парк бяха представени резултатите от изпълнението на Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, която се ръководи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Българската академия на науките и още четири висши български училища.

В представянето на националната научна програма взеха участие министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, проф. Анна-Мария Тотоманова – координатор на Програмата, представители на София Тех Парк и Лабораторията по виртуална и разширена реалност към научно-технологичния парк, и други.

„Комбинацията от нови технологии със съдържание, създавано много години преди да съществува виртуалната реалност, дава нови възможности, които имат както научно значение, така и практическо приложение – могат да подпомогнат обществото, туризма и икономиката на страната“, коментира министър Денков по време на събитието. Той подкрепи развитието в посока популяризиране на българското културноисторическо наследство и призова за продължаване на сътрудничество между научните общности в България.

Док. Димо Чотров от Лабораторията по виртуална и разширена реалност представи мобилно приложение, разработено в рамките на програмата, което предлага виртуални разходки из най-впечатляващите и красиви забележителности на България, като музеи, места на открито, както и несъществуващи вече исторически обекти, възстановени чрез архивни изображения. Той разказа повече и за проектите, които лабораторията изпълнява с други културни институции и организации в страната, като проекта Конгломерат“ за създаване на интерактивен изложбен павилион, който представи България на Световното сценографско квадриенале PQ2019 в Прага, за представяне на българската занаятчийска традиция, съвместно с етнографския музей “Етъра”, за дигитализация на експонати с разширена реалност съвместно с Националния археологически музей, Националния военноисторически музей и Регионален музей “София” и други.

От Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие” благодариха за приноса на Лабораторията по виртуална и разширена реалност към научно-технологичния парк за изпълнение на проекта и заявиха, че скоро научното звено ще бъде прието като основен партньор в инициативата.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни